Hai sa fim romani mai verzi!

Motivatie 26.11.2015 Dana Lazar

Romania nu prea este data ca exemplu atunci cand ne gandim la mancare sanatoasa sau la stil de viata sanatos. Si asta se vede pe corpul nostru. Chiar daca nu exageram cu kilogramele, multe persoane sunt mai plinute decat ar trebui sa fie.

Ce am putea face, cu totii, ca sa ne fie mai bine:

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

1. Sa luam masa de dimineata

Conform unui studiu asupra obiceiurilor noastre alimentare, doar un pic de jumatate dintre romani iau masa de dimineata. Insa toata lumea ia cu sfintenie masa de seara. Cum sa nu iti fie foame dupa ce ai alergat toata ziua?

Masa de seara ar trebui insa sa fie ceva usor, o salata, un iaurt, un fruct. Ca sa reusesti asta trebuie insa sa iei cele 5 mese mici zilnice la timpul potrivit.

 

2. Sa gatim, dar mai cu cap

Romanii sunt un popor care gatesc mult. Ba chiar prea mult. Fructele ar trebui sa le mancam si ca atare, nu in prajituri si gemuri. Legumele ar trebui sa le mai mancam si crude, nu doar fierte. Mai ales ca avem o mare retinere in a gati legume daca nu punem macar un pic de ceapa calita in ulei. Carnea n-ar mai trebui sa o facem friptura. Si gratarul este bun. Si carnea fiarta suna bine. De prajituri ce sa mai spun - nu iese prajitura bine daca nu are minim un pachet de unt si jumatate de kilogram de zahar.

 

3. Sa cumparam alimente mai sanatoase

Pentru ca putem. La noi nu a intrat tehnologia chiar atat de mult in agricultura. Mai gasim un porc crescut la tara, mai taie un unchi un vitel. Totul este sa alegem aceasta varianta si sa nu mergem pe calea cea mai simpla - mezeluri din supermarket. Si trebuie sa ma credeti, o astfel de varianta sanatoasa este chiar mai ieftina. 

 

4. Sa mai renuntam la paine

Painea este in permanenta pe masa noastra. Nimic nu merge fara paine, ca altfel nu ne saturam. Avem paine cu bors, paine cu salata, paine cu carne, ba chiar si desert pe baza de paine. Painea este buna, dar ar trebui sa o pastram pentru micul dejun, cand avem nevoie de cea mai multa energie. Si sa o alegem integrala. 

 

5. Sa fim mai verzi

Ar trebui sa scadem cu mult consumul de carne si sa crestem pe masura consumul de legume. De preferinta crude, in salate. De ce sa iti faci o varza calita in care pui ulei si carne grasa in loc sa mananci o salata de varza cu gratar? Ai iesi si cu mai putin timp consumat si cu mai putini bani scosi din portofel.

 

Haideti de acum inainte sa ne reinventam obiceiurile alimentare!

 

Tags:
romania
obiceiuri
sanatate
alimentatie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare