Trebuie sa stii ca acest tip de branza nu seamana cu nimic altceva din ce ai incercat chiar daca este stiut faptul ca branza in general este gustoasa. Exista multe alte tipuri sanatoase si slab calorice de branza, dar te putem asigura ca halloumi ocupa locul fruntas. Sigur ti s-a intamplat de multe ori sa vezi acest produs la supermarket sau in magazine la raionul de branzeturi si lactate si sa nu stii ce este. Halloumi poate inlocui salatele de fructe, gratarul, carnea, chips-urile si chiar placintele.
Sigur ti-am atras atentia in ceea ce priveste branza care poate inlocui atatea feluri de mancare si deserturi si nu vei mai avea retineri sa o consumi. Unii ar spune ca ca seamana la gust cu celebra branza mozarella, doar ca aceasta este slab calorica, mult mai gustoasa si permite mai multe combinatii alimentare.
Cu greu poti gais o persoana care sa nu prefere branza, dar cine tine la silueta mereu s-a ferit sa o consume in exces. Iata ca acum exista o alternativa sanatoasa si la noi. Halloumi poate fi consumata in orice moment al zilei si in orice cantitate.
Ce fel de branza este Halloumi?
Cu siguranta nu este un tip de branza care sa fie preparat la noi in tara. Halloumi este originara din Cipru, dar se poate gasi si in tari precum Grecia, Turcia, Israel, Liban si altele invecinate. Nu este o branza obisnuita si asta pentru ca are in compozitie un amestec din mai multe lactate si branzeturi, care ii dau o textura semi-dura si maturata, ce devine usor cauciucata si moale exact cat trebuie atunci cand este gatita.
La prepararea branzei halloumi se foloseste branza de oaie impreuna cu laptele de capra daca este sa ne luam dupa reteta originara din Cipru, dar mai poate contine si lapte de vaca . Nu a durat prea mult timp ca aceasta branza cipriota sa se raspandeasca si in Europa si Statele Unite ale Americii. Se poate spune ca starneste isterie in locurile in care apare. Efectiv, nu te mai saturi de Halloumi! Dar unicitatea branzei nu doar in cele mentionate consta. Mai stii vreun tip de branza de origine animala care sa poata fi gatita si consumata in moduri cat mai diverse? Noi credem ca nu!
In magazine si supermarketuri poti gasi halloumi cel mai adesea in forma pasteurizata, dar este la fel de gustoasa si poate chiar mai sanatoasa. Organismul tau va castiga 22 de grame de proteine, 1,8 grame de carbohidrati buni, 26 grame de grasimi sanatoase si doar 320 de calorii la 100 de grame. Nici nu vei putea manca prea mult din halloumi la cat este de consistenta!
Cum putem gati si consuma Halloumi?
De vrei sa stii, halloumi este singura branza care poate fi gatita si face si o crusta aramie ca si cum ar fi carne. Asadar, poate fi gatita la grill daca este unsa cu putin ulei de masline ca sa nu se lipeasca, gatita la cuptor sau poate fi prajita si la tigaie unsa putin cu ulei de masline. Suna interesant sa gasesti branza la gratar sau grill, nu-i asa? Dar faptul ca poate fi gatita in moduri atat de inedite ne permite sa o combinam in urmatoarele moduri:
1.Sub forma de frigaruie alaturi de legume la gratar/grill. Inlocuieste carnea cu succes.
2.Poti prepara cea mai consistenta si sanatoasa salata de fructe cu ajutorul ei. Este stiut faptul ca fructele nu ofera satietate pe termen lung, dar halloumi compenseaza acest neajuns.
3.Salate consistente la care nu vei fi nevoit sa adaugi ingrediente grase si pline de calorii. Chiar si gurmanzii se pot satura cu o salata de legume, seminte si halloumi, chiar daca nu contine oua si carne sau mezeluri.
4.Omleta cremoasa din halloumi cu doar cateva ingrediente. Poti adauga dovlecel dat prin razatoare, fulgi de chilli, verdeturi si ierburi aromatice.
5.Batoane crocante care sa inlocuiasca chips-urile, stick-urile si cartofii prajiti sau pai. Se da branza prin pesmet, se prajeste la tigaie sau cuptor si se serveste cu sosuri light.
7.Placinta daca o folosesti ca blaturi, iar intre ele legume si verdeturi.
8.Halloumi infasurat in bacon sau sunca gatit la grill.
9.Halloumi glazurat in siropuri vegane.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!