Hanuka - bunatati traditionale
Hanuka este o sarbatoare postbiblica care elogiaza evenimente intamplate in anii 160 i.e.n. Este vorba despre victoria macabeilor asupra grecilor si sirienilor care au vrut sa distruga religia mozaica si sa-i elenizeze pe evrei. Hanuka este o sarbatoare care isi schimba data, in fiecare an, iar anul acesta incepe la 1 decembrie, cu ceremonia aprinderii luminilor in candelabru cu sapte brate - menora, unul din simbolurile consacrate ale statului Israel. Se crede ca obiceiul crestin de a aprinde lumanari si de a decora cu lumini pomul de Craciun, isi au radacina in Hanuka.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Celebrele clatite de cartofi
Din punctul nostru de vedere, cel mai important este ceea ce se aseaza pe masa de Hanuka, seara de seara, dar mai ales in cea de a opta zi a sarbatorii, cand toate lumanarile Sarbatorii Luminilor ard vesele in mijlocul mesei.
Traditia impune ca din nicio casa de evreu sa nu lipseasca clatitele facute din legume (cartofi, dovlecei, chiar si telina), gogosile, friptura de vaca si de pui si salatele de tot felul. Pe masa trebuie sa fie masline, miere de albine si ulei de masline, care in simbolistica iudaica este cel care a tinut aprinse flacarile de Hanuka. Traditia cere ca pentru pregatirea mesei de Hanuca sa nu se foloseasca decat ulei de masline.
Clatite de legume
Clatitele de cartofi (din cartofi rasi, amestecati cu faina si oua si prajiti in ulei incins) sunt mancarea traditionala, care in timp s-a divesificat, iar in loc de cartofi se folosesc si alte legume: dovlecei, varza, praz toate servite cu sosuri de smantana, iaurt si usturori.
Friptura cu legume
- 1
- 2