Hepatita B si dieta

Afectiuni 21.03.2012 Otilia Ignat

Hepatita B nu are nevoie de o dieta speciala, in cele mai multe din cazuri. Regulile fundamentale ale alimentatie sanatoase, care pentru beneficiile pe care le aduce trebuie respectate de oricine, se aplica si in cazul celor care sunt infectati cu virusul care provoaca hepatita B.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Infectia cu virusul hepatitei B poate sa fie acuta sau cronica. Nu exista un tratament care sa vindece boala, dar exista medicatie care o poate tine sub control si care poate bloca evolutia. Ficatul, fiind organul esential in toate procesele metabolice, cele mai mari riscuri pe care le implica hepatita B sunt complicatiile la nivelul pancreasului si rinichilor.

Simptomele bolii sunt dureri abdominale, urina inchisa la culoare, scadere in greutate si pierderea apetitului, senzatie de greata, oboseala si o coloratie tipica a tegumentelor.

Persoanele infectate cu virusul care provoaca hepatita B trebuie sa consume alimente proaspete, fructe si legume, sa limiteze consumul de grasimi si sa-si pastreze greutatea ideala constanta. Esential este sa nu existe variatii de greutate, nici intr-un sens, nici in altul. Greutatea constanta este un semn ca boala este tinuta sub control.

Un indicator foarte bun, pentru a mantine in echilibru metabolismul persoanelor infectate cu virusul hepatitei B este indicele de masa corporala (IMC). IMC inseamna raportul dintre inaltime si greutate, iar mentinerea acestuia la valori normale, cuprinse intre 20 si 30 de unitati, este esentiala.

Este foarte important ca cei, in cazul carora a fost confirmata infectia cu virusul hepatitei B sa nu consume alcool. Hepatita B poate fi tinuta foarte usor sub control si poate fi prevenita agravarea suferintelor doar printr-o alimentatie echilibrata.

Citeste si: Hepatita C si dieta

Dieta in cazul hepatitei B trebuie in primul rand sa compenseze unele din deficitele metabolice pe care le provoaca infectia virala si medicatia de sustinere. Foarte importante sunt exercitiile fizice moderate care imbunatatesc apetitul (afectat si de boala si de medicatie), previn diabetul prin deficit de insulina si contribuie la mentinerea tonusului psihic si a greutatii ideale. Sunt suficiente 30 de minute de miscare in fiecare zi si, eventual una-doua reprize de fitness, pe saptamana. Exercitiile trebuie sa fie moderate ca intensitate.

Alcoolul este complet interzis pentru ca este toxic pentru un ficat infectat cu virusul hepatitei B. Nu exista permisiunea de a consuma cantitati mici de alcool, pentru ca metabolizarea alcoolului presupune un efort pe care ficatul nu-l poate face. Efectele negative sunt grave indiferent de cantitate sau de tipul alcoolului consumat, scrie emedtv.com

Regulile dietei in hepatita B

  • Fa putina miscare dupa fiecare masa.
  • Dieta zilnica trebuie sa includa 5-7 mese. Mananca putin si foarte variat si respecta baremul caloric indicat de medic.
  • Bazeaza-te pe lactate degresate si fructe. Rasfata-te mereu cu un smoothie cu lapte, iaurt si fructe. Este solutia ideala pentru micul dejun si pentru gustari. Foloseste miere si evita zaharul rafinat.
  • Mananca variant si mananca ceea ce ti-e pofta sa mananci. Fa din fiecare masa o bucurie.
  • Poti manca oua fierte, branza si unt de arahide.
  • Mananaca fructe si legume la fiecare masa. Mananca cel putin o leguma si doua fructe crude in fiecare zi.
  • Nu bea apa in timpul mesei, dar respecta nevoia de lichide a organsimului tau.
  • Alege sa-ti pregatesti hrana prin fierbe, in apa sau la aburi, la gratar sau la cuptor. Prajelile nu sunt contraindicate, dar este foarte bine daca le eviti.
  • Consuma putina sare - este cea mai buna cale prin care previi complicatiile renale. Limiteaza-te la 2 grame de sodiu pe zi.
  • Trebuie sa mananci in principal proteine si carbohidrati, evitand grasimile, care solicita in mult mai mare masura ficatul.
  • Evita mancarea de tip fast-food.
  • Nu consuma ceaiuri si preparate naturiste fara acordul si sfatul medicului. Ceaiul verde este benefic si pot fi baute doua cani pe zi. Limiteaza consumul de cafea, dar nu o scoate din dieta.
  • Evita suplimentele de vitamine si minerale, daca nu-ti sunt recomandate de medic.
  • Consuma alimente bogate in vitamina E.

Hepatita B este o afectiune severa, dar o dieta echilibrata poate compensa cea mai mare parte a neplacerilor pe care le produce boala. Esentiala este increderea in sine, optimismul si mentinerea poftei de viata.

Tags:
Hepatita B si dieta
hepatita C
hepatita B
metabolism
ficat
rinichi
pancreas
sare
fructe si legume
alcool
dieta sanatoasa
calorii
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Margareta Mobila
    1. Margareta Mobila 17.07.2012 17:20

    Buna ziua! Vand Interferon in cutii sigilate cumparate pt tratament dar de care nu a mai fost nevoie: 1. Interferon PegIntron alfa 2b 100 mcg/0.5 ml produs de Schering. Am doua cutii sigilate. Produsul se prezinta sub forma de pulbere+solvent pentru solutie injectabila, mai exact 1 flacon cu pulbere x 100 mcg+1 fiola solvent x 0.7 ml. Au fost cumparate din farmacie pt. 800 ron cutia si se afla in garantie pana in august 2013. Pret: 500 ron/cutie sigilata Daca se doreste cumpararea celor 2 cutii odata, pretul va fi de 850 ron. 2. Interferon Nplate 250 mcg produs de Amgen Europe. Produsul se prezinta sub forma de pulbere+solvent pentru solutie injectabila, mai exact 1 flacon cu pulbere x 250 mcg pentru solutie injectabila. Substanta activa: romiplostim. Se afla in garantie pana in noiembrie 2012. Pret: 950 ron/cutie sigilata Daca le luati pe amandoua odata, puteti cumpara cu 1600 ron cele 2 cutii sigilate (in loc de 1900 ron). Multumesc. Contact la mobilavintage@gmail.com

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare