Hepatita C si alimentatia corecta

Stilul de viata si alimentatia
Rezerva-ti timp sa mananci asa cum trebuie, incet si sa-ti mesteci bine mancarea. Din multe motive exercitiile ar putea sa te faca sa te simti mai bine. Acestea iti pot creste apetitul. Si-n plus nu trebuie sa le faci in mod constant. Daca te simti obosit atunci odihneste-te. Daca exagerezi in privinta consumului de alcool si medicamente, acestea iti pot afecta obisnuintele alimentare, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra starii tale de sanatate.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cum sa mananci sanatos
Sa ai o dieta sanatoasa implica alegerea unei varietati de alimente nutritive. Daca incluzi aceste alimente in meniu de asa maniera incat sa creezi o balanta, ii vei asigura organismului nevoia de energie, de crestere si refacere. Ca sa-ti asiguri zi de zi doza de vitamine si minerale, trebuie sa consumi cateva alimente din toate grupele, alternandu-le zilnic.
Iata cam ce trebuie sa consumi: legume pregatite la aburi, suc proaspat de legume, cereale integrale, legume, supe, peste, pui organic, curcan. Este esential sa-ti hidratezi corpul, o poti face band apa proaspata sau limonada.
Consuma zilnic fructe proaspete, de sezon. In functie de sezon si climat, adauga in meniul de zi cu zi cam trei fructe.

 

Asa cum probabil stii, pe langa o alimentatie sanatoasa este bine sa iei si suplimente nutritive. Antioxidantii foarte recomandati. Antioxidanti gasesti in lapte sau daca iei suplimente nutritive pe baza de vitamina E (400-800IU/pe zi), C (1-3 grame pe zi), extract din samburi de struguri (150-200 de mg/pe zi).
Asigura-te in incluzi in meniu suficienti acizi grasi, esentiali (ii gasesti in pestii grasi, oceanici). Alte vitamine benefice pentru sanatatea ficatului sunt cele din complexul B. 

 

Produsele lactate reprezinta o sursa excelenta de nutrienti benefici sanatatii.
Se poate dovedi de-a dreptul dificil sa-i asiguri organismului tau suficient calciu daca excluzi produsele pe baza de lapte din dieta ta. Unele produse lactate contin multe grasimi saturate. Daca iti doresti sa reduci considerabil de mult numarul de grasimi saturate (grasimi provenite de la animale) atunci opteaza pentru produse lactate cu putine grasimi sau produse lactate pe baza de soia, cu calciu adaugat.

 

Alimentele pe care trebuie sa le eviti
Este bine sa eviti consumul de alcool, alimentele picante (chilli, ceapa) care ti-ar putea sensibiliza stomacul. Poti sa folosesti in mancare usturoi, dar in cantitati moderate. Ghimbirul este considerat cea mai buna mirodenie si acest lucru se datoreaza efectului protectiv pe care il are asupra ficatului.
Evita sa-ti faci o obisnuinta din a consuma medicamente, mai ales aspirina, acestea actioneaza ca niste toxine la nivelul ficatului. Tot pe lista medicamentelor pe care trebuie sa le eviti sunt trecute antibioticele si antiinflamatorele.

 

Tags:
hepatita C
alimente nutritive
vitamine
minerale
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
21 Comentarii
  • buzgau lucia
    1. buzgau lucia 05.02.2009 17:53

    vas ruga sa-mi spuneti daca pe linga faptul ca am hepatita C am si diabet alternind cele 2 boli care sunt alimentele care am voie sa le consum?

  • gheorghiu costica
    2. gheorghiu costica 13.06.2009 10:23

    se pot face interventii chirurghicale avind hepatita c ?

  • vasilica
    3. vasilica 16.03.2010 00:24

    va rog sa-mi spunet ce pot minca sint sub tratament cu interferon si ribivarina si am imunitatea scazuta .va multumesc

  • Vizitator
    4. Vizitator 03.05.2010 10:47

    Informatii reale despre tot ce tine de boala, tratament , pe hepatita-c.net

  • Vizitator
    5. Vizitator 13.06.2010 17:44

    Pentru hepatita C nu exista un anume regim:doar eliminarea alcoolului, prajelilor si a grasimilor. Mai ales, in timpul tratamentului cu interferon si riba este nevoie de alimentatie bogata,din cauza scaderii imunitatii. Veti fi mult mai in siguranta daca va veti inscrie pe hepatita-c.ne sau hepatita-c.gatworks.net. Acolo veti fi ajutati in toate problemele legate de HVC

  • mari
    6. mari 27.06.2010 13:09

    daca ai raspunsul il vreau si eu pt ca sotul meu este in aceeasi situatie

  • daniela
    7. daniela 04.10.2010 12:41

    Va rog sa-mi spuneti daca pot continua sa merg la sala pentru a face aerobic, tinand cont de faptul ca mi s-a descoperit recent hepatita C.

  • ani
    8. ani 11.12.2010 12:02

    Da, se pot face interventii chirurgicale. Eu am Hepatita C din 1977 si am facut multe operatii; - am nascut un copil sanatos (are 26 de ani), - operatii: amigdalita, ovar drept si trompe, colicist, apendicita, ruptura de perineu. - Colicist si apendicita la o diferenta de 6 luni . Am facut tratament cu interferon in doua serii, deci si doua biopsii. Acum ma simt foarte bine, am 55 de ani si vreau sa traiesc pina la 90. duc o viata normala. Fiind cea mai importanta persoana pentru mine educatia la alimentatie si stil de viata mi le-am facut singura, fara insa sa uit sa iubesc tot ce ma inconjoara, familie si natura, tragind cu ochiul in stinga si dreapta. Asociatia SANO-HEP este un balsam, fac parte din asociatie din 2001 cind s-a infiintat. Bafta la toti cei care au Hepatita C si sarbatori fericite.

  • Vizitator
    9. Vizitator 16.01.2011 21:02

    fgy

  • Vizitator
    10. Vizitator 24.01.2011 13:12

    Asociatia SANO_HEP recomanda in vremea aceea rostopasca si armurariu undeva scria ca se mai poate trata si cu interferon!!!! Chiar atentionata ca greseste a continuat multa vreme cu aceste recomandari. Sint refractari la nou ca atare periculosi!

  • stie oricine
    11. stie oricine 24.01.2011 13:15

    Sportul in general nu este contraindicat in hepatita c daca nu este voba despre eforturi exagerate

  • stie oricine
    12. stie oricine 24.01.2011 13:18

    In hepatita c toate alimentele care nu "cad greu" sint bune iar in diabet glucidele trebuie reduse si gasit un echilibru intre aportul de glucide si tratament. In plus fiecare diabetic are o "sensibilitate" mai mare pentru un aliment sau altul, ca atare nu exista o lista fixa!

  • Ani
    13. Ani 23.02.2011 12:51

    Buna, eu am hepatita C de 33 de ani. Cel mai bun regim FARA: alcool, tigari, carne rosie, preparate din carne din comert, conserve si dulceturi din comert, sucuri din comert, (eu beau apa plata), prajeli, (eu mai maninc un cartof prajit, o chifteluta, ma mai rasfat o data pe luna), fara dulciuri din comert. Pofta mare. Cu multa dragoste, liniste, si iubire de Dumnezeu treci peste toate.. Bafta.

  • val
    14. val 07.04.2011 15:37

    Oare de ce oamenii nu sunt preocupati si de scrierea corecta din punct de vedere gramatical?

  • mirela
    15. mirela 30.07.2011 00:22

    am aflat de 3 ani ca am hepatita c chiar cind eram insarcinata ,,,spunetimi va rog cei care o au ce dieta se poate tine...??si sunt cam disperata de boala mea dar rezist pt kopilul meu...spuneti va rog unde se poate mentine boala si daca e vreo klinika pt asa ceva in orice tara../,,,???

  • maria
    16. maria 15.03.2012 17:22

    VREAU SI EU NISTE RETETE PENTRU HEPATITA C VA ROG FRUMOS MULTMESC

  • cornelia
    17. cornelia 12.04.2012 00:49

    nui exista retete-decit tratament

  • cri
    18. cri 21.09.2012 22:47

    eu am fost descoperita cu hep. C cand eram gravida. Din fericire copilul nu a luat boala. L-am testat de multe ori. Referitor la alimentatie : nu fac mancare cu ceapa calita, totul fiert sau fript. Adaug putin ulei de masline la nevoie sau fac dressing din smantana degrasata 6%. NU fumez, nu beau. Fac mancare in casa si evit ceea ce se cumpara din comert si fac eu mancare, prajituri, paine, socata, concentrat de suc.... Hrana buna, sanatoasa fara prajeli si grasimi...

  • marmureanu aurel bucur petre
    19. marmureanu aurel bucur petre 17.12.2014 23:47

    as vrea sa va rog sunt o persoana f amarata din buc nu am casa am 32 ani sunt baiat . Detaliat cat ma costa in ron interferon. ce mancare trebuie sa mananc stand pe strada . Si ultim raspuns am1 80. M 32 .ani si100 kg este posibil sa am ciroza?multumesc

  • alla
    20. alla 18.06.2015 23:41

    spunetimi varog citi ani poti sa traesti cu hepatita c daca nu urmez nimic multumesc.

  • costin
    21. costin 24.08.2016 01:07

    Din pacate am aflat de 2luni ca sufar de hepatita c nu iau tratament dar as vrea sa stiu ce mancare mai exact trebuie sa mananc de ex.branza,rosi,castraveti,masline am voie va rog sa mi spuneti ce este bun da am anteles ca prajeala nu este buna si din pacate eu fumez

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare