Hepatita C si dieta

Afectiuni 18.03.2012 Otilia Ignat

Cele mai multe din persoanele infectate cu virusul hepatitei C nu au nevoie de un regim alimentar special. Cel mai important este ca dieta lor sa fie una sanatoasa si sa evite excesul poderal si acumularea de grasime. O dieta speciala este necesara in cazul in care boala se agraveaza, sau in cazul unor efectiuni asociate, mai ales diabet sau insuficienta renala.

       

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ficatul este un organ vital pentru ce este locul unde alimentele se transforma in energie. In plus, ficatul intervine in toate procesele metabolice. Principala grija a celor care sunt infectati cu virusul hepatitei C, este ca trebuie sa se fereasca de acumularea de kilograme, pentru ca aceasta duce la incarcarea cu grasime a ficatului si reprezinta un risc major pentru declansarea cirozei hepatice.

O alta grija pe care trebuie sa o aiba persoanele care au hepatita C este aceea de a evita orice forma de toxiinfectie alimentara. O intoxicatie alimentara poate declansa o forma severa de insuficienta hepatica, iar de aici problemele risca sa scape de sub control. Celor care au hepatita C le este interzis consumul de alcool si fumatul.  

Persoanele infectate cu virusul hepatitei C prezinta un risc mult mai mare de a face diabet, motiv pentru care alimentatia trebuie orientata catre acele alimente care nu duc la variatii ale nivelului de glucoza din sange, dar si spre alimentele care previn diabetul.

Tot printr-o alimentatie echilibrata se poate mentine un nivel ridicat al imunitatii, ceea ce este o adevarata arma impotriva riscurilor asociate ale infectarii cu virusul hepatitei C.

Medicamentele care combat efectele hepatitei C au ca efect secundar pierderea apetitului. Efectul este ca ai tendinta de a manca putin, iar asta induce o stare de oboseala si acutizeaza dezechilibrele metabolice.

Regulile de baza:

  • Fa cel putin o plimbare in fiecare zi, pentru ca este benefic. Poti face exercitii fizice in mod constant. Este foarte sanatos.
  • Manaca 4-7 mese mici, zilnic.
  • Consuma mereu sucuri naturale din fructe si legume.
  • Daca nu le suporti mirosul (ca urmare a sensibilitatii hepatice), foloseste un pai.
  • Alege mereu alimente proaspete, sigure si de calitate. Spala foarte bine fructele si legumele. Nu manca pe strada, nu cumpara mancare de tip fast-food, indiferent de numele restaurantului. Pentru tine nu exista mancarea de tip fast-food!
  • Evita excesul de sodiu si nu depasi sub nici o forma 2 grame de sare zilnic.

Alimente recomandate. Practic nu exista alimente interzise, cu exceptia celor amintite mai sus: alcool, sare in exces si alimente de tip fast-food. Sunt permise si recomandate toate fructele si legumele, cerealele integrale (de baza in dieta), proteinele din carne slaba, lactatele degresate nefermentate, uleiuri vegetale, pestele slab, nucile, semintele si migdalele crude. Poti manca oua si soia. Consuma mereu, cand este posibil, alimente bio, scrie emedtv.com.

Alimente de evitat. Sunt interzise alimentele sarate, excesul de zahar si grasimile (sunca, salam, slanina). Trebuie evitate alimentele foarte bogate in fier (ficatul de pui si organele). Evita aditivi (de la cei din iaurtul cu fructe pana la cei din pafurile de budinca) si spala bine fructele si legumele pentru a elimina cat mai mult din pesticide.  

Important

Bea cel putin doi litri de lichide in fiecare zi. Evita la maximum orice fel de grasimi animale. Consuma alimente bogate in grasimi sanatoase - ulei de masline, avocado, ulei de peste, seminte de in. Evita sa consumi zahar rafinat in exces. Evita combinatia de zahar cu grasimi animale. Evita orice preparate nauriste, ceaiuri si altele, daca nu ai recomandarea medicului tau. Evita suplimentele nutritive, daca nu ai recomandarea medicului, si ia acest gen de medicamente pe termen strict limitat.

Hepatita C este o suferinta serioasa a ficatului, dar un stil de viata sanatos, poate tine sub control afectiunea.

Tags:
Hepatita C si dieta
hepatita C
dieta
alimentatie sanatoasa
ficat
viata sanatoasa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare