Hidrateaza-te corect!
Desi apa intruneste toate cerintele pentru hidratare, mai mult se consuma alte bauturi. Aceste bauturi pot contribui la aportul de lichide si vitamine dar mai ales la aportul de energie. Acest aport de energie poate sa fie peste limitele admise, astfel bauturile contribuind la obezitate si alte boli. Care sunt de fapt bauturile preferate ale romanilor? Am eliminat din lista berea, fiindca e bautura alcoolica si ii vom dedica un articol separat refecritor la hidratare.
Se pare deci ca pentru hidratare, romanii apeleaza in ordine la urmatoarele:
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Sucurile
In aceasta categorie intra sucurile carbogazoase si cele necarbogazoase care sunt indulcite cu zahar si care in mod normal se consuma reci. Sucurile indulcite cu zahar sunt cele mai controversate, acestea fiind asociate cu boli dentare, obezitate si diabet tip 2. Acest tip de bauturi sunt considerate a fi surse adevarate de energie,dar este vorba de o energie care duce la obezitate si alte boli auxiliare.
Un studiu a dovedit ca un copil care consuma mai mult de 360ml de suc natural pe zi poate suferi de obezitatea si poate ramane scund. Parintii ar trebui sa limiteze consumul de sucuri la copii.Sucurile de legume nu sunt atat de dense in energie, insa contin mai mult sodiu, ce pe termen lung poate fi foarte daunator.
Cafeaua
Consumul moderat de cafea (300mg) in fiecare zi poate avea efecte benefice si poate preveni bolile cardiovasculare, hipertensiunea, colesterolul si boli de oase.In timpul sarcinii consumul de cafea trebuie sa fie foarte redus. Consumul de cafea este, conform studiilor, asociat cu atacurile de cord sau cu bolile de inima. In schimb, alte studii au gasit legaturi intre consumul de cafea si urmatoarele boli: diabet tip 2, ciroza, cancer de colon si boala Parkinson. Riscul acestor boli poate creste si daca exista o predispozitie genetica. Persoanele adulte trebuie sa aiba totusi control asupra consumului de cafea si ceai, acestea fiind consumate in mod normal fara zahar.
Ceaiul
Ceaiul contine antioxidanti, flavonoizi, aminoacizi si minerale. Aceste ceaiuri sunt recunoscute pentru puterile lor in a lupta impotriva pietrelor la rinichi, cancer, boli cardiovasculare si impotriva cariilor dentare.
Laptele
Laptele este o bautura lipsita de sodiu, acest lucru fiind benefic pentru persoanele care sufera de tensiune. In acelasi timp, laptele lupta impotriva obezitatii, boala care duce la randul ei la diabet tip 2 si boli cardiovasculare.
Apa ar trebui sa fie prima pe lista consumului de lichide, aceasta fiind urmata de ceai, cafea, lapte fara grasimi, sucuri fara zahar, la capatul listei aflandu-se sucurile cu zahar, mai ales acelea carbogazoase.