Multe diete esueaza tocmai din cauza ca nu ne putem stapani pofta de dulce. Intr-adevar, sunt si diete ce permit consumul dulciurilor, dar cu conditia sa fie sanatoase 100%. Colorantii, chimicalele si caloriile goale din dulciurile din magazine nu flateaza deloc silueta. Bine ca avem la indemana ingrediente din natura de care ne putem folosi pentru a prepara acasa cele mai interesante si delicioase deserturi. Noi propunem ceva simplu, dar care te va impresiona cu siguranta gratie culorii si aromei si anume dulceata de bujori.
Exista multe tipuri de dulceata pe care le putem prepara, dar cu siguranta nu exista ceva mai deosebit decat dulceata din bujori. Sa nu uitam ca acum este perioada in care ne putem bucura de ei din plin si este pacat sa nu incercam si o dulceata in acest sens. O dulceata fina, fara coloranti si plina de antioxidanti este tot ceea ce ai nevoie ca sa-ti potolesti pofta de dulce. 1-2 tartine de cateva ori pe saptamana nu iti vor pune silueta sub semnul intrebarii, asa ca moderatia ramane cuvantul de ordine.
Stiu ca la o prima vedere suna ciudat o astfel de dulceata, dar sa nu uitam ca mai exista dulceturi din flori si anume din trandafiri, soc si altele. O dulceata din bujori poate fi destul de greu de gasit in magazine si nu ai garantia ca este naturala 100% chiar daca gasesti in final. Plus de asta, pretul poate fi pe masura chiar daca gasesti prin magazinele bio.
Cum ne preparam propria dulceata din bujori?
Pe cat de sofisticat suna pe atat de usor se prepara. Curios! Dar nu intamplator ne-a atras atentia aceasta dulceata. Putem spune despre ea ca are o culoare exact ca florile bujorului (roz, mov, alba, pestrita, etc), aroma este dulce florala, dar parca are si ceva acrisor, iar textura este cat se poate de fina. O putem consuma fara probleme cu crackersi (biscuiti integrali) si fructe la micul dejun sau cu iaurt si cereale sau de ce nu, o putem folosi la prepararea deserturilor raw vegane.
Dulceata din bujori se prepara in doar 50 de minute cu tot cu pregatirea ingredientelor care constau in:
- 200 grame petale de bujori
- 1 litru de apa curata
- 6-8 linguri de indulcitor natural sau 2 kilograme de zahar brun
- 2 lamai verzi sau lime

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Iata si pasii de preparare:
1.Spala bine bujorii cu apa rece si lasa-i cateva minute intr-o vaza la uscat.
2.Incepe sa rupi petalele fara sa le faramitezi.
3.Stoarce zeama de la o lamaie sau lime si toarn-o uniform peste petalele de bujori. Daca te intrebi de ce este necesar acest procedeu sa stii ca zeama de lamaie ajuta la pastrarea culorii bujorilor, iar dulceata va avea la final o culoare vie.
4.Lasa timp de 1 ora in frigider petalele inmuiate in lamaie. In acest mod se intrepatrund culorile si aromele. Este important si acest pas pentru ca de el depinde gustul final al dulcetii.
5.Ai nevoie de un vas acum in care torni apa curata si zaharul sau indulcitorul natural ales. Trebuie sa urmaresti sa scada pe foc pana la ¾.
6.Scoate petalele din frigider si adauga-le in vas cand scade apa si toarna peste ele zeama de a cealalta lamaie sau lime.
7.Se pune capacul peste vas si se lasa la fiert timp de 10-15 minute.
8.Stinge focul, dar lasa vasul pe aragaz inca 10-15 minute.
9.Ai nevoie de borcane igienizate si care se inchid bine ermetic ca sa pui dulceata pentru pastrare. Nu uita ca se tin cu fundul in sus timp de 15 minute, dupa care le poti aseza normal. Nu te grabi inca sa pui borcanele in frigider sau camara si asta pentru ca ai nevoie sa se raceasca progresiv in paturi sau ceva pufos si calduros. Dupa aceasta tehnica le poti transfera unde vrei tu, atata timp cat ar fi ferite de soare, caldura si mucegai.
Dulceata te va da pe spate imediat asa ca ai grija sa o consumi moderat daca nu vrei kilograme in plus. Poti lua 1 lingura de dulceata chiar si atunci cand simti ca nu mai ai energie si iti scade glicemia. Atunci cand o combini cu ceva, ai grija sa alegi doar alimente sanatoase.