Iata ce poti manca racoritor si sanatos in diminetile de vara
Ce poate fi mai minunat decat sa incepi ziua cu un mic dejun racoritor, plin de vitamine si minerale si cat se poate de hidratant? In zilele toride de vara este recomandat sa mananci in acest mod daca vrei sa nu faci insolatie, sa ai energie sa-ti desfasori activitatile si daca nu vrei probleme mari de sanatate. Sunt persoane care ajung sa se prabuseasca in plina strada din cauza vremii si totul porneste de la alimentatie si nu doar de la imbracaminte si orele petrecute in aer liber. Nu strica nimanui putina grija in plus! Mai mult decat atat, este atat de cald incat organismul chiar respinge mancarurile prea grase, prea consistente si prea grele pentru stomac. Iti sugeram asadar alimente de sezon, colorate care pot fi consumate intr-o multime de moduri cu putina imaginatie si fara a folosi sursa de caldura. Ideal este sa mananci cat mai des crud si proapsat ca sa aduci organismului o varietate de nutrienti.
Hidratarea este mai importanta decat ai crede si vara nu este de ajuns doar sa consumi 1-2 cani cu apa intr-o zi. Modul de preparare al alimentelor reprezinta cheia sanatatii si slabirii vara!
1.Brunch cu kefir
Daca nu ai apucat sa mananci de la primele ore ale diminetii, incearca acest brunch. Ai nevoie de:
• 4-5 ciuperci champignon la grill sau cuptor
• 4-5 rosii cherry
• Jumatate de ardei gras rosu fara samburi
• 2 tije de telina verde sau 1-2 castraveti
• 3-4 ridichi roz
• 3-4 linguri de branzica de vaci care se amesteca cu jumatate de cana de kefir putin mai gros
• Zeama de lamaie pentru lactate
• Sare si piper dupa gust
• Patrunjel – decorare
• 1 felie d epaine integrala sau din seminte
Citeste si Budinci delicioase si slab calorice din chia
2.Burger vegetal
In loc de bulci de paine vei folosi palarii mari de ciuperci ce trebuie rumenite la grill. Intre palariile ciupercilor poti pune urmatoarele ingrediente:
• 2 palarii de ciuperci mari facute la grill ( acestea vor fi folosite pe post de bulci de paine)
• Seminte de susan sau chia
• Felii mari de rosii
• Castraveti
• Frunze de salata sau baby spanac
• Felii de ceapa rosie
• Cateva felii de sfecla rosie
• 1-2 felii de branza feta
• Sos de soia
• Ierburi aromatice
• Condimente iuti
3.Sandvis Caprese fara paine
Ai nevoie de rosii medii si branza Capresse, pe care le tai bucati putin mai mari. Le asezi una peste alta ca la sandvis, doar ca nu folosesti paine. Ai grija ca dimensiunile sa fie relativ simetrice. Decoreaza cu verdeata. Daca vrei un sandvis mai consistent poti adauga si rondele de ridichi, castraveti si jumatati de ciuperci champignon si ceapa rosie.
4.Sandvis cu castraveti si ierburi aromatice
Ai nevoie de:
• Felii de paine integrala sau din seminte
• Spanac
• Ceapa rosie
• Ceapa verde
• Patrunjel
• Marar
• 4-5 linguri de ursa sau perlute de branza
• Sare si piper dupa gust
• 1-2 castraveti
5.Smoothie din mere si fulgi de ovaz
• 4 linguri de fulgi de ovaz – se lasa la inmuiat in apa calda timp de 30 de minute - vezi aici mai multe retete de smoothieuri din ovaz
• 3-4 mere verzi
• Jumatate de pahar sau un pahar de lapte de cocos sau migdale
• 2-3 linguri de stafide sau curmale – ca indulcitor natural (se hidrateaza si ele in apa 30 de minute ca si fulgii de ovaz)
• Putina scortisoara pudra
• Putina esenta de vanilie
• Nuci romanesti, turmeric, ghimbir, migdale, rodie sau fructe goji – pentru decorare la final
Ai nevoie de un blender in care sa adaugi toate ingredientele. Trebuie sa obtii un smoothie omogen si cremos.
6.Mamaliga bruscheta in stil italian
Ai nevoie de triunghiuri sau rondele de mamaliga pe care sa le gatesti la grill si apoi sa le decorezi cu cate 2-3 linguri de salata din rosii, branza feta sau mozarella, patrunjel, ceapa rosie si poate chiar ardei rosu gras.
7.Rosii, branza si ierburi fine de vara
Ai nevoie de jumatati de rosii medii sau mari pe care sa le umpli cu branza faramitata si ierburi aromatice dupa gust. Iti sugeram branza tofu afumata sau branza feta, branza halloumi sau urda si patrunjel, busuioc uscat, marar, rozmarin, oregano, etc. Nu uita de sare si piper! In cazul in care vrei si mai putina bataie de cap poti alege o branza fina, degresata si deja combinata cu ierburi aromatice din comert.