Unii cred ca iaurtul este bine sa fie consumat vara cand facem fata cu greu temperaturilor mult prea ridicate. Asadar, aleg sa-l consume in amestec cu fructe congelate sau sub forma de inghetata pentru a se racori si slabi. La polul opus se afla persoanele care in loc sa consume iaurt natural cu putine grasimi sau degresat, aleg sa cumpere din comert iaurtul cel frumos colorat si plin de zahar rafinat si nesanatos. Este evident ca in cel de-al doilea caz kilogramele nu vor intarzia sa apara, iar daca mai combini acel iaurt plin de substante nesanatoase cu cereale nesanatoase care si ele se gasesc in cutii cat mai colorate si pline de zahar, aportul caloric va fi si mai mare.
Realitatea este ca iaurtul este cel mai bun aliat la slabire, mentinere si chiar ingrasare sanatoasa dupa caz prin crestere de masa musculara. Din pacate, cele mai multe persoane nu stiu cum sa-l consume si cand sa-l consume in functie de anotimp. Acestea fiind spuse, ne-am gandit la niste combinatii sanatoase de sezon rece care te-ar ajuta sa slabesti fara efort.
Cum alegem iaurtul?
Alegerea nu ar trebui sa difere de la un anotimp la altul. Am mentionat si anterior ca iaurtul frumos colorat, care contine tot felul de fructe si arome nu este sanatos si indicat la slabire. Nici macar copiii nu ar trebui sa “abuzeze” de el. Consumat in mod regulat poate da dependenta de zahar, paraziti intestinali, probleme digestive, obezitate si diabet de tip 2.
Propunerea noastra este sa alegi iaurt grecesc degresat sau cu putine grasimi daca vrei un plus de consistenta. Te asiguram ca nici cele mai indulcite iaurturi si frumos colorate nu se compara cu acest tip de iaurt, iar partea buna este ca are acelasi gust in orice anotimp si textura permite sa faci tot felul de combinatii culinare inedite.
Cum combinam iaurtul?
Iaurtul se combina in functie de scopul urmarit si anume slabire, mentinere sau ingrasare sanatoasa prin crestere de masa musculara, dar se tine cont si de anotimpul sau sezonul in care ne aflam. Primavara si vara ne permitem sa facem combinatii racoritoare cu ajutorul iaurtului, iar acestea constau de cele mai multe ori in supe creme de legume si verdeturi, smoothie-uri cremoase, dressing la salate de cruditati, inghetata, seminte, cereale sanatoase sau pseudo-cereale, dressing pentru anumite legume gatite la aburi, grill sau cuptor si diverse sosuri light (sosul tzatziki, de exemplu).
Toamna si iarna nu ne permitem sa consumam inghetata sau alte combinatii reci, ci trebuie sa ne axam pe combinatii cat mai consistente, dar slab calorice in acelasi timp. Asadar, iaurtul va trebui sa fie consumat cald sau in combinatie cu alimente si mancaruri calde (gatite la aburi, fierte, gatite la grill sau cuptor). De asemenea, trebuie sa adaugam si multe condimente aromatice si iuti ca sa stimulam procesul de termogeneza. Asadar, vom transpira si vom elimina toxinele. Asta inseamna ca nu va fi cazul de acumulare de kilograme pe timpul iernii.
Ce combinatii de vreme rece putem incerca cu iaurt?
Inainte de toate trebuie sa stii ca atunci cand vine vorba de iaurt combinatiile sunt infinite si care de care mai interesante. Niste combinatii slab calorice, dar consistente ar fi urmatoarele:
1.Broccoli gatiti la aburi cu iaurt grecesc degresat sau cu putine grasimi, conopida, morcovi, marar, patrunjel si fulgi de chilli. Poti adauga condiment curry sau turmeric si zeama de lamaie.
2.Supa bulgareasca de castravete cu patrunjel, marar, zeama de lamaie, ulei de masline, otet si iaurt gresesc. In mod normal este o supa crema fara incalzire, dar atunci cand pregatesti amestecul la blender poti incalzi putin iaurtul cu lapte vegetal incalzit la alegere. Castravetii se taie cuburi sau rondele.
3.Cartofi dulci gatiti in stil taranesc cu iaurt, usturoi, marar, paturnjel, fulgi de chilli.
4.Rosii umplute cu salata de iaurt cu ou fiert tare si faramitat si ceapa rosie. Vei obtine o salata inedita cu care poti umple rosiile medii sau mari.
5.Seminte de hrisca coapta cu iaurt si legume crude maruntite.
6.Seminte de cuscus sau de quinoa cu iaurt si verdeturi la alegere (spanac, rucola, frunze de salata, varza, etc.).
7.Ciulama de fasole rosie sau neagra la conserva cu iaurt grecesc si ceapa rosie.
8.Smoothie cald din mere rase, 2 linguri de iaurt si jumatate de cana de lapte vegetal incalzit