Iaurtul

PROPRIETATILE DE BAZA

Iaurtul nu este altceva decat lapte proaspat cultivat cu bacterii active (deobicei Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus) care transforma zaharul si lactoza din lapte in acid lactic.

Iaurtul este o sursa foarte buna de calciu, fosfor, vitamina B2 (riboflavina) si iod, si una buna de vitamina B12, B5, zinc, potasiu si proteine.

Lactobacillus casei, o alta bacterie prietenoasa care se regaseste in iaurt sau in kefir, este raspunzatoare pentru imunizarea organismului atunci cand acesta se lupta cu pneumonia. Stiati ca doar 100 de grame de iaurt probiotic (cu bacterii sanatoase) consumate zilnic scade colesterolul?

Obezitatea la copii, o tendinta care se manifesta din pacate din ce in ce mai mult in societatea moderna, poate fi estompata prin consumul de produse lactate sarace in grasimi. Cel mai important produs din aceasta categorie este iaurtul, asadar, daca aveti un copil predispus la ingrasare, dati-i sa consume iaurt sarac in grasimi. Dar nu numai in randul celor mici este util iaurtul, ci si pentru adulti: un studiu facut in SUA in randul mai multor sute de subiecti cu surplus de greutate a dus la urmatoarele rezultate: persoanele care au avut in dieta o luna de zile produse lactate slabe in grasimi, in frunte cu iaurtul, au scazut in greutate cu 81% mai mult decat persoanele care nu au avut in dieta iaurt. Cel mai indicat sa consumati iaurt este dupa o masa copioasa, fiindca s-a constatat ca iaurtul este in stare sa arda din cantitatea mare de calorii si de grasimi dupa o astfel de masa.

Lactoferina, un alt compus minune al iaurtului, este si el raspunzator pentru cresterea mesei osoase a organismului, in special la copii, alaturi de traditionalul calciu. Lactoferina ajuta la mentinerea unor celule sanatoase din compozitia sistemului osos. S-a constatat ca fetele in perioada pubertatii au cel mai mult nevoie de lactoferina, asadar de un consum regulat de iaurt.

Iata si alte avantaje ale consumului regulat de iaurt cu bacterii active:

- Previne si poate vindeca artrita in fazele incipiente;

- Helicobater pylori, bacteria care provoaca ulcerul, poate fi inhibata in mod real de prezenta iaurtului;

- Reduce riscul aparitiei cancerului de colon;

- Consumul a doar 90 de grame de iaurt zilnic ajuta la o respiratie proaspata si previne aparitia gingivitei (inflamatia gingiilor din cauza placii bacteriene).

In fine, trebuie sa ne dea de gandit tuturor faptul ca iaurtul este parte componenta de baza in bucatariile mediteraneene, considerate printre cele mai sanatoase din lume.

Calorii: 75 la un pahar de plastic de 125 de grame.


ATENTIE CE CUMPARATI SI CUM IL DEPOZITATI

Exista tentatia cumpararii produselor lactate pasteurizate, care garanteaza distrugerea oricaror bacterii, scotand la suprafata un produs complet septic. Nu este insa si cazul iaurtului, acolo unde nu trebuie sa cumparati iaurt pasteurizat, daca doriti sa obtineti beneficii importante de sanatate de pe urma acestui produs. De aceea, e indicat sa achizitionati iaurt pe al carui ambalaj este mentionat ca are incluse culturi active de bacterii.

Nu cumparati iaurt care contine coloranti artificiali, indulcitori sau arome de gust. Cel mai bun exemplu sunt iaurturile foarte cunoscute din punct de vedere comercial, majoritatea fiind alcatuite pe baza de coloranti artificiali. In cazul acestor tipuri de iaurturi, cu fructe, alegeti mereu pe acelea care au etichete de ecologic sau de organic.

Acasa, depozitati iaurtul doar in frigider. Uitati-va la termenul de garantie: stiati ca in cazul iaurtului termenul de garantie este doar orientativ, produsul mai putand fi consumat fara probleme inca o saptamana dupa expirarea termenului?


CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Iaurtul se consuma in principal proaspat, simplu si natural, insa mai exista cateva intrebuintari ale acestuia, la fel de sanatoase. Astfel, iaurtul poate fi folosit ca topping fie pentru mancaruri sarate (cel mai bun exemplu, pentru felii mari de cartofi facute la cuptor), fie pentru cele dulci (un iaurt batut cu fructe uscate natural sau cu fructe de padure proaspete este un desert extrem de racoritor sau de sanatos).

Iaurtul mai poate fi adaugat in salate verzi, sau poate fi el insusi servit ca un astfel de apertiv sau de garnitura, cel mai cunoscut exemplu fiind cel al iaurtului grecesc tzatziki.

In fine, iaurtul este folosit si in compozitia unor prajituri sau placinte, in special in zona Dobrogei.

CONCLUZIE:
Iaurtul fortifica organismul in nenumarate cai, fiind unul dintre cele mai complexe alimente pe care le poate
folosi un om. Existand si in varianta obtinuta din soia, este de preferat totusi ca iaurtul sa provina de la lapte de vaca. Dietetic, iaurtul este un puternic aliat in procesul de scadere in greutate. Alegeti mereu iaurt cu bacterii, nepasteurizat, consumati-l regulat, adica zilnic – iata cele mai simple sfaturi prin care veti maximiza aportul de sanatate adus propriului organism de acest aliment minune.

Tags:
iaurt
snack
calciu
fosfor
vitamina B2
vitamina B12
B5
zinc
potasiu
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
3 Comentarii
  • franco
    1. franco 03.05.2009 10:52

    citeste si baga in cap

  • Natalia
    2. Natalia 04.05.2009 04:24

    Multumesc mult pt informatie. Eu sint adept al lactatelor, mai ales a chefirului si iaurtului, dar aici am citit atitea lucruri interesante... asa ca voi consuma mai des.... pt ca nu numai ca este bun, dar si foarte sanatos

  • nikumadrid
    3. nikumadrid 19.03.2010 14:58

    buna sant niku iaurtul fara grasimi este indicat cu cereale sau iaurt simplu

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare