Multe persoane iubesc icrele si asta pentru ca sunt destul de consistente si sunt mereu la indemana cand ti se face foame si nu stii ce sa mai gatesti sau pur si simplu nu ai timp sa gatesti in acel moment. Pe piata exista diferite sortimente din care putem alege, in special din peste, dar secretul este sa le cumperi din surse autorizate si verificate. Exista multe cazuri mai ales in anotimpul cald, de toxiinfectii, asa ca iti recomandam mare atentie. Totusi, exista si varianta de a-ti prepara propriile icre acasa si ne-am gandit sa-ti propunem icrele vegetale. Sunt slab calorice, rapid de preparat spre deosebire de cele de origine animala si poti manca cat vrei din ele. Nu multe persoane stiu ca exista si varianta vegetala la icre, asa ca profita din plin de retetele propuse de noi! Partea si mai buna este ca poti renunta la paine daca folosesti felii sau jumatati de legume mari care pot fi decorate cu icrele preferate, ierburi aromatice si alte mirodenii care sa-ti incante papilele gustative.
Poate te intrebi acum daca icrele vegetale sunt la fel de gustoase si satioase precum cele din peste. Ei bine, te asiguram ca da! Satietatea se mentine ore bune si poti lua fara probleme aceste icre cu tine la birou fara a-ti face griji de mirosuri neplacute sau de posibiliattea alterarii rapide.
1.Icre din seminte de chia
Ingrediente:
• 75 de grame de seminte de chia (le gasesti la punga de cumparat sau in pachetele frumos ambalate in magazinele bio si supermarketuri)
• 100 ml de apa
• Zeama de la o lamaie mare sau lime
• 1 ceapa medie galbena sau rosie (noi iti sugeram ceapa rosie pentru ca este mai dulce si mai aromata, iar gustul nu este atat de intepator)
• 75 ml de ulei de masline sau ulei de seminte de in (doar daca vrei sa dai salatei acel gust usor de peste), dar merge si uleiul de floarea-soarelui daca nu ai cele mentionate
• 1 legatura de patrunjel proaspat tocat sau condiment
• 1 legatura de marar proaspat tocat sau condiment
• Sare si piper macinat dupa gust
• 1-2 linguri de iaurt grecesc degresat sau cu putine grasimi daca nu tii post sau 1 lingura de smantana vegetala sau chiar 2 linguri de humus din naut – optional si te ajuta sa dai o textura cremoasa
Semintele de chia se lasa la hidratat 30 de minute in putin ulei de masline, apa si otet. Abia apoi poti adauga restul ingredientelor si ai grija sa amesteci bine.
2.Icre din hrisca
Ingrediente:
• 100 grame de hrisca (se hidrateaza jumatate de ora in apa apoi se lasa la germinat cateva ore intr-o sita)
• 1 ceapa rosie sau 1 legatura de ceapa verde
• 1-2 linguri de ulei de masline
• Zeama de la o lamaie
• Sare si piper dupa gust
• 1-2 linguri de otet
• 1 legatura de patrunjel
• 1 lingura de usturoi pudra sau 2-3 catei de usturoi
• 1 legatura de marar
• Oregano
• 1 lingura de seminte de chia, psyllium sau seminte de in macinate
• 1 lingura de ulei de cocos – optional
Faraiteaza la blender toate ingredientele.
3.Icre din amaranth
Ingrediente:
• Jumatate de cana de amaranth sau o cana
•
2-3 linguri de
maioneza vegetala – iata
aici reteta rapida
• 1 ceapa rosie medie
• 1 legatura de ceapa verde
• 1-2 linguri de leustean
• 1 legatura de patrunjel
• Sare si piper dupa gust
• 1-2 linguri de ulei de masline
• 1-2 linguri de otet
• Zeama de la o lamaie
Amarantul se lasa la inmuiat peste noapte in 2-3 cani de apa, zeama de lamaie, ulei de masline, otet si ierburi aromatice la alegere, iar a doua zi s efierbe in aceiasi apa. Faramiteaza la blender toate ingredientele. Dai ce culoare vrei la icre cu legume si verdeturi.
4. Icre din dovlecei
Ingrediente:
• 1 kg de dovlecei
• 1-2 morcovi medii
• 1 ceapa rosie
• 1 legatura de ceapa verde
• 3 linguri de maioneza vegana sau 2-3 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi
• 2 linguri de ulei de masline
• 2 linguri de seminte de susan
• Zeama de la o lamaie
• Sare si piper dupa gust
• 2 linguri de otet
• 1 legatura de patrunjel
• 1 legatura de marar
• 1 -2 linguri de leustean
• 2-3 catei de usturoi sau 1 lingura de usturoi pudra
Dovleceii si morcovii se dau prin razatoare, apoi se amesteca cu restul.