Vrei sa ai un meniu special pentru masa de Paste din acest an? Pe langa preparatele traditionale (drob de miel, pasca, ciorba de miel, cozonac si oua rosii), poti incerca si alte preparate, mai usoare pentru digestie, mai sarace in calorii sau, pur si simplu, mai sofisticate. Stiai ca daca iti umpli farfuria pe jumatate cu legume si salate, reusesti sa mananci mai putin?
Iata mai jos cateva retete care sa te ajute sa iti construiesti mai usor meniul pentru masa de Paste:
Preparatele clasice:
Preparate sofisticate, dar usor de gatit:
1. Salata verde cu nuci si avocado
Ingrediente:
- o mana de spanac;
- o mana de rucola;
- o capatana de salata verde;
- un morcov;
- o mana de nuci;
- ulei de masline;
- 2 catei de usturoi;
- un buchetel de broccoli;
- o ceapa verde;
- o jumatate de ardei gras rosu;
- o lingura de seminte de susan;
- sare si piper;
- suc de lamaie;
- putin ghimbir ras;
- o jumatate de avocado.
Mod de preparare:
Amesteca intr-un vas mic 3 linguri de ulei de masline cu usturoiul pisat si ghimbirul maruntit. Toaca verdeturile, fructul de avocado, ceapa, ardeiul gras si morcovii. Amesteca toate ingredientele intr-un vas. Adauga nucile, semintele de susan si sucul de lamaie.
2. Rulouri cu felii de dovlecel
Ingrediente:
- felii de dovlecel;
- mozzarella sau crema de branza sau alta branza care iti place;
- salata rucola;
- otet balsamic;
- un ardei gras rosu taiat fasiute;
- ulei masline;
- feliute de rosii uscate;
- sare si piper.
Mod de preparare:
Pune pe gratar feliile de dovlecel sau rumeneste-le putin in tigaie, cat se se inmoaie, umple-le cu rucola, mozzarella, bucatele de rosii uscate sau ardei. De asemenea, mai poti pune si feliute subtiri de sunca presata. Stropeste-le cu ulei de masline si otet balsamic. Foloseste betisoare pentru frigarui ca sa le prinzi.
3. Piept de pui cu ananas
Ingrediente:
- 2-3 bucati de piept de pui, taiate jumatati;
- o ceasca de bucati de ananas, poate fi si de la conserva;
- un avocado taiat cuburi;
- o ceapa rosie tocata mic;
- sucul de la 4 lamai verzi;
- 4 linguri ulei de masline;
- 2 lingurite miere;
- patrunjel;
- sare si piper.
Mod de preparare:
Amesteca intr-un vas sucul de la 3 lamai cu uleiul de masline, mierea si putina sare. Tavaleste bucatile de piept de pui prin acest sos, baga-le intr-o punga care se inchide ermetic si lasa-le la frigider pentru 2-3 ore. Cand sunt gata, pune-le intr-o tigaie la rumenit si lasa-le sa se faca si pe o parte si pe alta. Daca le pui pe gratar, cu atat mai bine. Intre timp, amesteca intr-un vas ananasul cu bucatile de avocado, ceapa rosie, patrunjelul tocat, piperul si sucul de la o lamaie. Orneaza bucatile de piept de pui rumenite cu amestecul de ananas si avocado.
4. Salata cu cartofi, branza de capra, fistic si rosii cherry
Ingrediente:
- 400 grame cartofi fierti, taiati sferturi;
- 200 grame branza de capra;
- 2 linguri ulei de masline;
- o legatura de patrunjel tocat marunt;
- o mana de fistic sarat si prajit;
- o cana de fasole verde fiarta;
- o legatura de ridichi;
- sare si piper;
- o cana de rosii cherry taiate jumatati;
- o ceapa rosie, tocata fin;
- o jumatate de castravete taiat felii;
- salata verde, spanac sau rucola.
Dressing:
- sucul de la o lamaie;
- o lingura otet;
- sare si piper;
- o lingurita mustar Dijon;
- o lingura ulei masline;
- un catel de usturoi zdrobit.
Mod de preparare:
Amesteca intr-un vas branza de capra cu 2 linguri ulei de masline. Fa din aceasta pasta niste bilute si tavaleste-le prin patrunjel, piper si fistic maruntit. Pune intr-un vas cartofii fierti, feliutele de ridichi, rosii cherry si castravete, ceapa, salata si restul de patrunjel. Amesteca-le cu dressingul, apoi adauga la salata si bilutele cu branza si patrunjel.
5. Somon cu ierburi aromate si seminte de pin
Ingrediente:
- 1 kg de somon;
- o ceasca de iaurt grecesc;
- o ceapa uscata sau 2 cepe verzi;
- 2 catei de usturoi zdrobiti;
- 3 rosii tocate marunt;
- o mana de seminte de pin;
- 2 linguri de capere;
- 2 linguri suc de lamaie;
- 2 linguri ulei de masline;
- o mana de menta proaspata, tocata marunt;
- o legatura de patrunjel, tocata marunt;
- putin marar, tocat si el marunt;
- sare si piper dupa gust;
- lamaie pentru servit.
Mod de preparare:
Pasul 1: Incalzeste cuptorul, intinde intr-o tava o folie de aluminiu, apoi peste ea o hartie de copt.
Pasul 2: Pune bucatile de somon pe hartia de copt si toarna peste ele iaurtul.
Pasul 3: Combina ceapa tocata marunt cu usturoiul, menta, mararul, patrunjelul, rosiile, nucile de pin, sucul de lamaie, uleiul de masline, sarea si piperul. Pune acest amestec peste bucatile de somon.
Pasul 4: Lasa somonul la cuptor timp de 30 de minute.
6. Orez cu legume, stafide si nuci caju
Ingrediente:
- 250 grame orez basmati;
- 400 grame legume mixte congelate (morcovi, conopida, broccoli, fasole verde, mazare);
- o lingurita de usturoi pisat;
- o ceapa mare;
- o lingurita pudra de turmeric;
- o lingurita pudra de coriandru;
- o lingurita curry;
- o jumatate lingurita seminte de chimen;
- o jumatate de lingurita ghimbir tocat marunt;
- o ceasca de iaurt;
- o mana de stafide;
- o mana de nuci caju;
- 2-3 linguri ulei de masline;
- o lingura suc de lamaie.
Mod de preparare:
Pune la fiert orezul, insa nu-l lasa sa se fiarba suficient, ci 3 sferturi din timpul de fierbere necesar.
Cand orezul a fiert trei sferturi din timp, ia-l de pe foc si scurge-l de apa.
Pune o tigaie pe foc cu 2 linguri ulei de masline, adauga chimenul, usturoiul, apoi ceapa tocata mai mare si celelalte legume. Presara peste ele niste sare, lasa-le cateva minute pe foc, apoi adauga jumatatea de lingurita de ghimbir amestecata cu 2 linguri de apa si lingura de suc de lamaie.
Amesteca turmericul cu iaurtul, pudra de curry si coriandrul si adauga aceasta pasta peste legume, mai lasa-le sa fiarba putin, cat sa fie legumele facute, apoi opreste focul.
Pune intr-un vas termorezistent un strat de orez, apoi unul de legume, cateva stafide si tot asa. Presara pe deasupra nucile caju faramitate. Lasa vasul la cuptor 20-25 de minute.
7. Inghetata cu iaurt grecesc si afine
Ingrediente:
- o cana de afine;
- o ceasca de iaurt grecesc;
- 2 linguri de zahar;
- un praf de sare;
- sucul de la o jumatate de lamaie;
- o jumatate de lingurita de coaja de lamaie rasa;
Mod de preparare:
Pune pe foc intr-un vas afinele cu sucul de lamaie, zaharul, sarea, coaja de lamaie si o jumatate de ceasca de apa. Lasa-le la foc mic, amestecand in ele din cand in cand, pana ajung la punctul de fierbere.
Opreste focul si lasa compozitia sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, amesteca aceasta compozitie cu iaurtul si lasa-o la congelator pentru cateva ore. Ca sa eviti formarea acelor de gheata, amesteca din cand in cand in ea cu o lingurita.
Calculator
Planifica-ti meniulIntreaba specialistul
prev
next
Adreseaza o intrebare
-
Dietetik raspunde
Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...
-
Andra Chirnogeanu
Fitness trainer Fitcurves