Importanta acidului folic in alimentatia gravidelor

Iti place savoarea citricelor? Afla ca si acestea contin acid folic, iar fainoasele contin mult acid folic. Nu trebuie sa lipseasca din alimentatia gravidelor datorita faptului ca previne aparitia anemiei. In plus, reduce riscul dezvoltarii afectiunilor neurologice (anencephalia si encephatocele, spina bifada).


Un alt mare beneficiu al consumului de acid folic este reducerea riscului de dezvoltare a spinei bifida cu pana la 70%. Impreuna cu vitamina B12 se produce si se sintetizeaza Adn-ul sau cu alte cuvinte codul genetic al vietii. Si atunci nu ar trebui sa ne mai mire faptul ca in organism apar unele dezechilibre tocmai din cauza faptului ca acidului folic este insuficient.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Expertii sustin ca o metoda prin care se pot preveni nasterile cu probleme este includerea acidului folic in mancare. Este cea mai sigura metoda prin care se exclude din calcul posibilitatea unei carente a acestei vitamine. Un motiv clar pentru care organismul nu poate absorbi prea mult acid folic este cel al solubilitatii in apa, iar in cazul unui consum prea mare, organismul poate cu usurinta sa scape de exces.


In tari precum Australia si Anglia inca se mai discuta asupra introducerii in paine sau faina a acidului folic. Discutiile pe baza acestui subiect se tin in contradictoriu tocmai din cauza faptului ca introducerea a 1 mg de acidului folic poate afecta nivelului de vitamina B12 (lipsa careia poate declansa o forma de anemie in corp), Si poate cel mai grav aspect referitor la deficitul de vitamina B12 este riscul producerii unor leziuni ale sistemului nervos.

 

Dar nu numai gravidele au mare nevoie de acid folic in alimentatie. Un motiv este simplu acela al regenerarii celulelor, mai ales a globulelor rosii si fara acid folic nu ar fi posibila protectia ADN-ului. In cazul unui nivel prea mare de homocisteina creste riscul dezvoltarii unor boli la inima, depresiei si bolii Alzheimer. Insa, o doza adecvata de acid folic restabileste nivelul de homocisteina.

 

Aportul de acid folic a fost asociat cu reducerea riscului de a suferi la un moment dat de cancer, osteoporoza si alte boli.
Iata cateva alimente care contin suficient acid folic: drojdie de bere (100 de grame)-3 909 grame acid folic, galbenus de ou (100 de grame)-430 grame acid folic, nuci (100 de grame)-200 grame acid folic. Ce poti face? Ia zilnic multivitamine cu 400 grame de acid folic inainte de sarcina, dar si de-a lungul acesteia, ca si parte dintr-o dieta sanatoasa.

 

Tags:
acid folic
tub neural defect
vitamina B12
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare