Importanta fierului intr-o alimentatie sanatoasa

Cu toate ca fierul se obtine dintr-o varietate de alimente despre deficitul de fier s-a spus ca este cea mai frecventa forma de carenta a mineralelor. In urma unor teste de sange realizate pe pacienti de diferite varste, s-a observat ca mai mult de 50% din americani sufera de deficit de fier. Asa cum probabil te-ai asteptat, fierul se regaseste in multe tesuturi, este implicat in functii ale sangelui, in descompunerea globulelor rosii, in splina, ficat.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Exista doua forma de fier: care intra in structura hemoglobinei si cel care nu participa la aceasta functie. Primul dintai este regasit in hemoglobina de la animale, carne si in produsele animaliere. Aceasta forma de fier este foarte usor absorbita in organismul uman. Fierul care nu ia parte la formarea hemoglobinei se gaseste in plante, acesta din urma este foarte putin absorbit in organism. Organismul are mare nevoie de fier in crearea de noi celule, amino acizi, hormoni si neurotransmitatori.

Organismul uman stocheaza fierul in maduva osoasa si il trimite spre ficat, de unde ajunge in globulele rosii si apoi ajunge in sange. Globulele rosii traiesc numai trei-patru luni. Cand una dintre globulele rosii moare, splina si ficatul o descompun si pastreaza cantitatea de fier regasita in aceasta. Corpul pierde cantitati mici de fier, in timp ce hemoragiile masive duc la pierderi insemnate de fier. Daca o persoana limiteaza doza de fier si ciclul absorbtiei este afectat, se ajunge la un deficit de fier. Daca rezervele de fier din organism sunt si ele afectate atunci deficitul de fier cauzeaza anemie.

Functiile fierului in organism
Asa cum am discutat fierul ia parte la formarea hemoglobinei, care transporta oxigen de la plamani si se intoarce cu dioxid de carbon.

Pe langa acest lucru sustine actiunea a mai multor enzime (mai ales in productia de energie). Unul din marile beneficii ale aportului de fier este ajutorul pe care acesta il ofera in lupta cu radicalii liberi, raspunzatori de grabirea procesului de imbatranire, asociat de multe ori declansarii unor boli grave. Sa nu uitam un aspect important ca pentru buna functionare a organismului este nevoie de o stare buna de sanatate si atunci implicit daca celulele sunt primele afectate se rupe echilibrul. Cu alte cuvinte fierul este un antioxidant. Insa, lista beneficiilor aportului de fier nu se termina aici. Acest mineral si-a capatat notorietate gratie proprietatilor sale anti-cancer. Ajuta la intarirea sistemului imunitar, ceea ce ajuta in prevenirea unor boli. Sa nu uitam ca un sistem de aparare slabit nu poate lupta impotriva bolilor.

Deficitul de fier
Desi este prezent in multe alimente, deficitul de fier a devenit o problema cu notorietate. De obicei acest lucru este cauzat de multi factori care influenteaza buna sau proasta absorbtie a acestui mineral. Evident ca un aspect important il reprezinta cantitatea de fier din alimentatie.

Multe simptome ale deficitului de fier sunt asociate cu insuficienta de oxigen si dioxid de carbon la transportul in organism. De exemplu copiii care sufera de carente de fier pot intalni dificultati in invatare, iar creierul resimte oboseala cauzata de cantitatea insuficienta de oxigen transportat in organism.

In special femeile sunt cele mai expuse riscurile de a suferi de carente de fier din cauza ciclului menstrual.

Batranii, copiii cu varsta sub 2 ani, femeile gravide si adolescentii (in special fetele) sunt cei mai  expusi riscului. Deficitul de fier poate cauza dificultati in lucru, in indepliniera unor sarcini.

Simptomele deficitului de fier
Un nivel prea mic de fier in organism poate declansa: anemie, oboseala, ten palid, probleme de somn. Sunt afectate functiile cerebrale, apar dificultati in procesul de crestere, creste predispozitia pentru infectii, dificultati in respiratie. De asemenea, pot sa apara unele turburari in comportamentul copiiilor, se poate merge chiar pana la pierderea auzului.

Doza necesara de fier in alimentatia de zi cu zi
La copiii cu varsta cuprinsa intre 0 si 10 ani se recomanda 6-10 mg de fier pe zi. La copiii cu varsta peste 11 ani (inclusiv barbati si adolescenti) se recomanda 10-12 mg de fier in alimentatia zilnica. La femei (adolescente) doza necesara de fier pe zi este de 15 mg, iar la femeile gravide aceasta este de 30 de mg.

Suplimentele nutritive
Evident ca in cazul in care medicul depisteaza un deficit de fier in organism se administreaza suplimente nutritive pe baza de fier. Insa, ceea ce trebuie sa retii este faptul ca acestea uneori pot dauna si mai mult sanatatii mai ales daca nu sunt luate dupa prescriptie. Daca iei suplimente nutritive sau consumi multe alimente bogate in fier nu uita de acidul ascorbic (vitamina C), care ajuta la absorbtia fierului in organism. Vitamina C o gasesti in citrice (in cea mai mare cantitate), pepene, capsuni, rosii, brocoli si varza de Bruxelles. O supradoza la copii poate fi fatala.

Tags:
Importanta fierului intr-o alimentatie sanatoasa
fier
hemoglobina
globule rosii
tesuturi
oxigen
dioxid de carbon
anemie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • iuliana
    1. iuliana 29.04.2009 18:27

    este adevarat ca mancam mai sanatos cand fierbem,dar nu prea are gust mancarea.si in plus,iti doresti sa mananci mereu.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare