Importanta manganului intr-o alimentatie corecta
Daca iti spun ca lipsa de mangan duce la declansarea unor boli, o sa ramai in prima instanta un pic confuz, poate si pentru ca multi dintre noi nu stim care este cantitatea necesara de mangan de care are nevoie organismul. De ce spun de care are nevoie organismul? Ei bine, pentru ca in sinteza multor functii din organism participa nutrienti (vitamina, minerale) proveniti din alimentele pe care consumam.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Dar, de fapt ce este manganul? Este un mineral esential, care in organism este prezent in cantitati reduse. In general organismul contine aproximativ 20 miligrame de mangan si marea majoritatea a acestuia se regaseste in: oase, rinichi, ficat si pancreas.
Functiile manganului
Manganul participa la multe functii din organism. In prima faza actioneaza ca si o coenzime, care faciliteaza numeroase procese metabolice din organism. Beneficiile manganului in organism sunt numeroase. Este implicat in formarea oaselor, participa la functiile tiroidei, la formarea tesuturilor de legatura, este implicat in functiile hormonilor sexuali, in absorbtia calciului, in normalizarea nivelului de zahar din sange, in functiile sistemului imunitar si in metabolizarea grasimii si carbohidratilor.
Dupa cum bine observi manganul este un mineral important in nutritie. Pentru a-i oferi organismului tau cat mai multi nutrienti, consuma fructe si legume cat mai putin gatite, indicat ar fi sa le consumi crude, detin multi nutrienti. Un alt mare beneficiu ar fi cantitatea ridicata de apa, care ajuta in restabilizarea nivelului optim de fluide din corp, sa nu uitam ca suntem 70% apa si avem mare nevoie de ea.
Mai mult de atat, manganul joaca un rol esential in sistemul nervos central, ca si antioxidant pentru formele toxice de oxigen, dar este benefic si in toleranta la glucoza. In plus, manganul intarzie procesul natural de imbatranire. Activeaza numeroase enzime, care sunt necesare pentru biotina, tiamina si vitamina C. Participa la sinteza acizilor grasi, colesterolului.
Se poate dovedi un mineral extrem de important in tratarea diabetului, artritei reumatoide, epilepsiei si schizofreniei.
Organismul are nevoie de mangan pentru a descompune amino acizi si pentru productia de energie. Este implicat in metabolizarea vitaminei B1 si E.
Surse de mangan
Ca sa te poti lauda cu o sanatate de tun trebuie sa adopti o alimentatie sanatoasa si cand spun asta ma refer la consumul de alimente bogate in mangan. Din fericire exista alimente cu un continut ridicat de mangan, in special fructele si legumele. Pe langa acestea mai sunt si: nucile, semintele, avocado, stafide, spanac, broccoli, fasole, cereale integrale, mazare si alte vegetale cu frunze verzi.
- 1
- 2