Cu siguranta ca toate am trecut printr-o situatie in care ne-am apucat de gatit fara sa verificam daca avem toate ingredientele si ne-am trezit ca ne lipseste ceva esential. In momentele alea ai de ales daca lasi totul balta si dai o fuga pana la primul magazin sau incerci sa salvezi situatia.
Te invatam noi acum cu ce sa inlocuiesti cele mai intalnite ingrediente.
Smantana pentru gatit. Cand ai nevoie de smantana pentru un sos sau pentru aluat, poti sa o inlocuiesti cu doua parti de lapte integral si o parte de unt topit, nesarat.
Smantana obisnuita poate fi substituita cu iaurt grecesc gras.
Lapte batut. Amesteca o cana de lapte cu o lingura de zeama de lamaie, apoi lasa-l sa se odihneasca 10 minute.
Iaurt grecesc. Pune iaurt simplu intr-un bol pe care acopera-l cu un tifon peste care pune o folie de plastic. Tine la frigider pana se ingroasa.
Iaurt simplu. Adauga apa peste iaurtul grecesc si amesteca pana cand se dilueaza.
Unt nesarat. Pentru fiecare 8 linguri de unt nesarat care apare in reteta adauga 8 linguri de unt sarat, dar redu sarea cu 1/4 lingurita.
Drojdie uscata activa. Pentru 28 de grame de drojdie uscata activa foloseste 21 de grame de drojdie instant.
Faina care creste singura (self-rising flour). Amesteca o lingurita si jumatate de praf de copt cu o lingurita de sare kosher si 1 cana de faina alba.
Faina de migdale. Macina intr-un robot de bucatarie migdale crude (ai grija sa te opresti inainte sa devina unt de migdale) sau urmeaza instructiunile de
aici.
Vin alb (strict pentru sosuri). Un bun substitut este vermutul sec.
Otet din vin alb. Inlocuieste cu o cantitate dubla de zeama de lamaie.
Zeama de lamaie. Aplica procesul invers si inlocuieste-o cu jumatate de cantitate de otet din vin alb.
Ierburi proaspete. Pentru o lingura de ierburi proaspete tocate adauga 1 lingurita uscata.