Nu ai cum sa mananci sanatos daca nu stii sa citesti etichetele produselor. Inainte de a arunca in cos orice iti face cu ochiul trebuie sa citesti ingredientele si valorile nutritionale. Poate parea o intreaga filosofie, dar iti vom da cateva informatii care vor face aceasta sarcina mult mai usoara.
1. Cat mai putine ingrediente
Primul criteriu pe care trebuie sa il urmaresti atunci cand citesti o eticheta este numarul
ingredientelor. Evita produsele care au mai mult de cinci ingrediente. Daca un produs are 10 ingrediente, 5 sunt aditivi. Asadar, cauta alimentele cu o compozitie cat mai simpla, cele cat mai naturale.
2. Data de expirare
Un aliment natural expira intr-o perioada relativ scurta, insa una care are adaugati tot felul de aditivi va rezista mult si bine, intr-o forma aproape intacta. Verifica in primul rand ca produsul respectiv sa nu fie gata expirat, apoi data producerii si cea a expirarii.
3. Toti aditivii sunt nocivi
Aditivii pot fi scrisi fie sub forma codului alfanumeric european (ca
E-uri), fie ca denumire chimica. Pentru a nu speria consumatorul, care a tinut minte din ce a auzit ca E-urile nu sunt bune, unii producatori scriu direct caragenan (E-407), dextroza, gelatina, colagen, nitriti, sirop de porumb, indulcitori artificiali, ulei vegetal partial hidrogenat etc. Tineti minte ca absolut toti aditivii sunt nocivi.
De exemplu, dextroza este o substanta cu zaharuri cu absorbtie rapida, ceea ce inseamna ca poate contribui la aparitia diabetului, caragenanul se descompune in colon, iar substantele in care se transforma pot duce la cancer de colon. De asemenea, nitritii duc la dezvoltarea celulelor cancerigene, iar indulcitorii artificiali duc la aparitia obezitatii prin activarea senzorului de glucoza si cresterea capacitatii intestinului de a absorbi mai mult zahar. Printre cei mai cunoscuti indulcitori se afla aspartamul (E 951), acesulfam K (E 950), zaharina, ciclamatii (E 952) si sucraloza (E 955).
4. Valori nutritionale
In tabelul de pe spatele oricarui produs trebuie trecute informatiile nutritionale, asa ca acorda-le importanta si acestora. Alege produsele care au mai putin de 20 de grame de grasimi, mai putin de 10 grame de zahar, sodiul sa fie intre 120 si 300 de miligrame (tot ce trece de 480 mg este mult prea mult). Tinand cont ca doza zilnica recomandata de carbohidrati este de 300 de grame pe zi, produsele pe care le alegi sa contina in jur de 10% din aceasta cantitate.