La ce pericole te expui cand uiti sa te speli pe dinti

Afectiuni 19.10.2017 dietetik

Dimineata este usor sa-ti amintesti ca trebuie sa te speli pe dinti cand te pregatesti sa pleci la serviciu, dar adevarata problema intervine seara, inainte de culcare, cand uneori te simti prea obosit ca sa te mai speli si speri ca 1-2 scapari nu-ti pot afecta dintii, dar in timp acest obicei isi va spune cuvantul. 

Multe persoane din Romania considera ca spalatul pe dinti tine de estetica asa cum este aranjarea parului dimineata sau make-up-ul ca sa iesi din casa fara sa ia in calcul si riscurile pentru sanatate. De asemenea, in zilele cand nu ies din casa, unele persoane considera ca nu au de ce sa se spele pe dinti ca nu-i vede nimeni. Nu inteleg de unde pana unde spalatul pe dinti este ca si cum ti-ai pune haina speciala pentru o anumita ocazie. Corect este sa ne spalam zilnic, de 3 ori pe zi pentru ca atatea mese principale avem, dar se recomanda macar 1-2 spalari, dimineata si seara. Cei care nu respecta cu strictete aceste reguli de igiena personala nu au idee la ce riscuri se supun.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

1.Placa bacteriana si carii

Este normal sa existe bacterii in cavitatea bucala si asta pentru ca pe parcursul unei zile avem destule mese principale si gustari, iar dupa orice mancare raman resturi si deseuri intre dinti si pe dinti. Bacteriile excreta deseurile dupa masa ca orice organism viu. Daca nu te speli pe dinti inainte de culcare, placa bacteriana se intareste pe dinti si nu mai poate fi eliminata prin periajul normal sau ata dentara, fiind nevoie de un periaj profesional la cabinetul stomatologic.Sunt totusi remedii naturale de eliminare a tartrului la care poti apela cand simti nevoia. Cariile sunt imposibil de eliminat la un simplu periaj daca apuca sa se formeze si nu te duci la un control cand se afla in faza incipienta. In timp, acestea afecteaza dintii si mai mult.

Este important de specificat ca cele mai comune probleme stomatologice apar din cauza bacteriilor din gura si anume:

  • Retractia gingivala
  • Afte
  • Parodontoza - o afectiune gingivala in stadii avansate
  • Sangerare gingivala
  • Respiratie urat mirositoare
  • Infectii gingivale
  • Inflamatii - in timp pot cauza dementa, boli de inima si deficiente de auz, daca persista prea mult timp
  • Pierderea dintilor

2.Gingii nesanatoase

Tartrul nu afecteaza doar sanatatea dintilor ci si pe cea a gingiilor. As putea spune ca gingiile sunt chiar mai importante, pentru ca ele sustin dintii, iar daca sunt agresate in orice fel, acest aspect se va observa si in stadiul dintilor. Cele mai multe cazuri in care se pierd dintii se datoreaza gingiilor. Este drept ca un periaj normal facut acasa nu va elimina 100% bacteriile si tartrul, dar cu siguranta se vor elimina majoritatea bacteriilor. Ca sa te asiguri ca tartrul nu devine o problemea vizibila, trebuie sa mergi regulat la controale stomatologice la 6 luni. In cazul unei sensibilitati mai mari a dintilor este bine sa faci controale si o data la 3 luni.

Trebuie sa stii ca orice rest de mancare care ramane in jurul dintilor si implicit a gingiilor se transforma in tartru in scurt timp, iar vechimea difera in functie de culoare si consistenta si este raspunzatoare pentru infectiile mai mari sau mai mici. De regula, infectiile sunt insotite si de inflamatii care pot cauza sangerarea gingiilor chiar la periaj sau cand musti din anumite alimente tari, iar daca gingia da semne ca se retrage, sunt semne clare de parodontoza. Este o afectiune destul de periculoasa pe care o poti tine sub control daca o ai sau o poti preveni doar cu sfaturile unui stomatolog cu experienta.

3.Respiratie urat mirositoare in permanenta

Dimineata nu incape dubiu ca te vei trezi cu o respiratie urata si chiar daca te speli pe dinti imediat cum te trezesti nu va fi suficient cat sa elimini mirosul. De asemenea, mirosul se poate intensifica pe parcursul zilei din cauza resturilor de mancare ramase, dar si din cauza sangerarii gingivale. Trebuie sa recunoastem ca nimanui nu-i place o respiratie urata asa ca-ti va fi greu sa ai un partener langa tine pentru mult timp. Iti va fi greu sa vorbesti cu oricine cand te confrunti cu aceasta problema, pentru ca ti se va face rusine.

Atunci cand respiratia incepe sa-ti controleze viata, pasta de dinti nu va fi suficienta. Vei avea nevoie de un periaj cu ajutorul unei periute electronice, apa de gura si tratamente realizate la un cabinet stomatologic modern.

Care sunt alternativele atunci cand esti prea obosit sa te speli seara pe dinti?

1.Vei fi motivat si fortat oarecum sa te dai jos din pat sa te speli pe dinti, atunci cand iti masezi dintii cu limba si vei sesiza ca sunt mult prea lipiciosi. Asta inseamna ca ai destula placa bacteriana pe ei si poate deveni insuportabil chiar si pentru tine.

2.Mesteca o guma fara zahar timp de 5 minute ca sa reduci din bacterii si din resturile de mancare. Acest obicei se recomanda si pe timpul zilei dupa fiecare masa, dar trebuie sa ai grija sa nu devina un obicei inainte de culcare si nu trebuie sa inlocuiasca un periaj ca la carte.

3.Sa ai mereu langa pat ata dentara ca sa-ti cureti spatiile dintre dinti atunci cand iti este mult prea somn sa te ridici din pat ca sa te speli.

4.Ai grija seara la alimentatie, pentru ca daca vei consuma alimente acide si colorate nu vei face decat sa favorizezi si mai mult dezvoltarea bacteriilor, iar daca omiti intr-o seara sa te speli, perturbi si ciclul normal de remineralizare a dintilor. Dintii au nevoie de fluor ca sa regenereze. Ca sa favorizezi remineralizarea, trebuie doar sa consumi alimente naturale pentru sanatatea dintilor. Acestea vor ajuta si la eliminarea placii bacteriene.

Cu putina motivatie si organizare, vei reusi sa pui in practica toti pasii pentru o dantura sanatoasa pe termen lung. Nu este nimic daca uiti o data la ceva timp sa te speli pe dinti, dar ai grija sa nu devina un obicei si acorda a doua zi, dar si zilele urmatoare o atentie deosebita danturii.

 

Ti s-a intamplat sa uiti intr-o seara sa te speli pe dinti?

 

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare