Lapte integral sau pasteurizat?

Secrete 21.08.2009 Madalina Stama

De unde sa stim care e cel mai bun? Scrie undeva asta? Nu o sa gasiti nicaieri scris ca laptele X este cel mai bun lapte. Reclama cu cat este mai buna, cu atat cresc vanzarile la respectivul produs. Este firesc ca o reclama bine lucrata sa indemne consumatorii sa cumpere respectivul produs. Stati linistiti nu incercam sa fac vreo comparatie intre firmele producatoare de lapte si nici nu incercam sa decernez coronita vruneia dintre ele.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

De fapt incercam sa aflu raspunsul la intrebarea: “Lapte natural ori pasteurizat?” Daca multi dintre noi nu ne putem scoate din minte gustul mancarurilor preparate de bunica, din alimente naturale, din lapte proaspat muls de la vaca ori legume culese din gradina proprie,  mai nou am aflat ca ar trebui sa consumam lapte pasteurizat. De ce? Laptele pasteurizat, integral tot lapte e, sau nu? Ei bine nu este cam acelasi lucru. Diferenta se face in ceea ce priveste valoarea nutritva.

 

De fapt am pornit discutia de azi, pronind de la premisa ca multi dintre noi nu stiu care dintre cele doua este mai sanatos. Sa aiba laptele pasteurizat acelasi numar de vitamine cu cel integral? In primul rand sa facem o distinctie clara, lapte pasteurizat inseamna laptele prelucrat din punct de vedere termic, in timp ce laptele integral nu este. Logic laptele integral are si mai multe grasimi.
Referitor la faza aceasta, imi aduc aminte cand era mica, ca-mi placea sa o privesc pe bunica mea cum mulgea laptele, mi se parea fascinat.

 

Nu stia ea ca laptele proaspat muls nu respecta cerintele impuse pentru comercializarea vestitelor branduri de lapte, dar cu toate acestea stia destuld e bine ce trebuie sa faca ca sa-l sterilizeze. Pur si simplu il fierbea si apoi il racea brusc, un fel de pasteurizare. Sa va mai spun cat de bun era? Si atunci care este cel mai bun. Din pacate este cam greu de zi. De ce? Pentru ca pe de o parte laptele integral are un compelx de vitamine, care nu se regasesc in laptele pasteurizat, dar cu ceva cam multe grasimi (saturate) in timp ce laptele pasteurizat are putine grasimi ori deloc putine vitamine. Vedeti de am spus ca e cam greu sa ma pronunt?

 

Deci ce este laptele pasteurizat? Este acel lapte cu un procentaj foarte mic de grasimi. In unele tari laptele degresat are pe eticheta inscriptia “fara grasimi”. Pentru acele persoane care sunt mereu atente la numarul de lipide din dieta, laptele pasteurizat reprezinta o buna alegere in defavoarea celui integral. Astfel grasimea din lapte este scoasa pentru ca astfel sa se produca smantana si untul. Iar laptele care ramane este procesat si  prelucrat pentru fabricarea altor lactate (branza).

 

Tags:
lapte pasteurizat
lapte integral
pasteurizare
nutrienti
lactate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • lady_bird
    1. lady_bird 17.05.2011 15:38

    Dumnezeule ce de tampenii...pe langa ceva informatii adevarate totusi... S-o luam pe rand:1.Bunica fierbea laptele si-l racea brusc-unde e minunea aici? In primul rand cat timp era laptele supus fierberii pana atingea punctul de fiebere? Tot se pierdeau nutrienti si vitamine. 2.De cand pasteurizarea=%mic de grasimi?ce legatura are una cu alta?nu se poate pasteuriza un lapte integral?nu ati vazut lapte pasteurizat de 3.5%?uitati-va mai bine. Si daca laptele pasteurizat prezinta dezavantaje legate de valoarea nutritiva si aportul de vitamine, alegeti UHT-ul.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare