Laptele de soia vs laptele de vaca
Daca din meniul tau zilnic nu lipsesc produsele din soia, probabil te intrebi care sunt mai bune, acelea 100% naturale sau cele pe baza de soia, si cum laptele contine cele mai multe proteine este exemplul clar pentru a vedea care sunt mai bune pentru organism. Lactoza din laptele de vaca este principalul carbohidrat din acest aliment, fiind raspunzator pentru multe cazuri de alergii (intoleranta la lactoza).
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Aceste persoane sufera de intoleranta la lactoza, cauzata de un deficit de enzime, de care este nevoie pentru a descompune lactoza. Simptomele sunt: diaree, gaze, senzatia de stomac umflat. Iar laptele de soia reprezinta cea mai buna alternativa. Sa fie oare la fel de nutritiv ca laptele de vaca? Tehnic vorbind nu este lapte, ci o bautura preparata din boabe de soia. Devreme ce nu contine lactoza, laptele de soia este benefic persoanele ce sufera de intoleranta la lactoza.
Laptele de soia este ideal pentru vegetarieni, intrucat acestia nu consuma produse lactate de fel.
In ziua de azi tot mai multi oameni se decid pentru lapte de soia si asta datorita nenumaratelor beneficii. Beneficiile din soia raman subiectul unei lungi dispute, cu toate ca s-a ajuns la concluzia ca laptele de soia contine multe componente sanatoase. Diferenta majora dintre cele doua alimente este aceia ca laptele de soia este un derivat din plante, iar cel de-al doilea are provienienta animala.
O cana cu lapte de soia contine aproximativ 7 grame de proteine, 4 grame de carbohidrati, 4 grame de grasimi si zero colesterol. In plus, laptele de soia ii asigura organismului cateva vitamine din complexul B. Exista varietati de produse lactate din soia cu adaos de vitamine (calciu, vitamina E, vitamina B12, D). recomandarea este sa consumi zilnic cate 25 de grame de proteine din soia.
Laptele de vaca contine carbohidrati, vitamine, grasimi si minerale. Laptele de vaca contine 8 grame de proteine si 12 grame de carbohidrati la o cana. Este o sursa buna si de alti nutrienti esentiali. O cana cu lapte de vaca ii asigura unui adult 30% din doza zilnica de calciu si 50% din doza de vitamina B12. De obicei contine un adaos de vitamina D tocmai pentru a se favoriza absorbtia calciului in oase. Vitamina A este adaugata si ea.
Ce face laptele de vaca sa fie mai bun?
Pasteurizarea, procesul prin care laptele este incalzit, distruge multe bacterii, enzime sanatoase si proteine. Dupa pasteurizare consumi o bautura care nu are niciun beneficiu din punct de vedere nutritiv si poate cauza mai mult rau. In schimb daca consumi lapte crud obtii mai multe beneficii. Ce vreau sa spun cu asta? Ca este mult mai sanatos sa consumi laptele proaspat muls decat pasteurizat. Beneficiile sunt multe.
- 1
- 2
5 Comentarii
Consum zilnic lapte de soia.
Cunosc prob cu laptele d evaca.Am un baieteld e 3 anisori si ma lupt cu alergia la protein adin laptele de vaca.Ii multumesc lui Dumnezeu ca exista latele de soia care d efel e si ff bun.
eu consum de ani buni laptele de soia ca substitut la cel de vaca din mai multe motive .dar am descoperit ca are o gramada de zahar,corectori de aciditate,fosfati,arome si doar o infima parte de soia 7,4%!!!dar e aberant!!!sint total consternata si ma simt ca intr-o capcana publicitara!!
Este foarte simplu sa ne preparam laptele de soia in casa; se gasesc boabe de soia in piata, la tarani, se vede cu ochiul liber care sunt ecologice (sunt mai marunte si neuniforme); eu am cumparat un saculet de boabe si, la sf de saptamana prepar laptele si smantana pentru o saptamana; pun la inmuiat o cana de boabe spalate, de seara pana dimineata; dimineata arunc apa de pe ele, le mai limpezesc, le pun in blender cu apa cat sa le acopere; se maruntesc cat mai fin, se rastoarna pasta obtinuta intr-o strecuratoare mai mare (e mai practic!) in care am asezat si un tifon, apoi storc bine totul rasucind tifonul (ceea ce ramane in tifon nu se arunca, se prepara chiftele din soia sau alte preparate gustoase; se pastreaza f bine si in congelator); peste laptele astfel strecurat se mai adauga 4 cesti de apa si se fierbe 20 de min + un pic de sare; acesta este un lapte natur , este mult mai gustos decat cel din magazin si-l beau cu mare placere stiind exact cum l-am obtinut. Pentru a obtine o smantana sanatoasa, pun in blender o cana cu orez gata fiert, o cana de lapte, se blendeaza adaugandu-se treptat o cana de ulei, sare, putina lamaie, chiar piper... este excelenta in ciorbe, diferenta fata de smantana de vaca este ca cea din soia se adauga in ciorbe la sfarsit, nu mai trebuie fiert deloc... eu chiar o prefer! aM CAPATAT CURAJ LA CONSUMUL DE SOIA DUPA CE AM FOST LA hERGHELIA (cEAUSU DE cAMPIE, LANGA tG mURES) unde am vazut, am mancat, am slabit, m-am destresat, am invatat... cine vrea o viata cat de cat de calitate trebuie sa treaca pe la Herghelia, pentru o abordare mai usoara.
Totusi, laptele de ovaz este cel mai ieftin, cel al carui gust este cel mai apropiat de laptele de vaca si cred ca ovazul nu e modificat genetic... Este de cumparat, praf, dar e cu dioxid de siliciu, ca si multe prafuri, ca sa nu se faca cocoloase sau asa ceva, dar eu il fac din fulgi de ovaz bagati in mixer si iese ca si zaharul pudra.