Toata lumea stie ca slabirea cu ajutorul legumelor este foarte usoara si eficienta. Nu degeaba exista atatea variante de diete vegane si vegetariene, dar din pacate, nu oricine stie cum trebuie combinate legumele pentru satietate si un aport caloric redus, bazat doar pe calorii de buna calitate. Medicii si nutritionistii recomanda un consum cat mai mare de legume in mod regulat si nu doar atunci cand ai nevoie sa scapi de cateva kilograme in plus. O dieta pe baza de legume se poate sa nu fie pe placul gurmanzilor care iubesc carnea si nu concep nicio masa fara carne, dar secretul consta in alegerea acelor proteine vegetale care inlocuiesc carnea cu succes si contin poate mai multe proteine decat carnea. In legume gasim toti nutrientii de care avem nevoie, asadar nu trebuie sa ne mai facem griji de posibile carente nutritionale. Avantajele insa nu se opresc aici. Mesele pe baza de legume se pregatesc foarte repede si usor si asta pentru ca cei mai multi nutrienti se gasesc in legume crude sau foarte putin gatite la tigaie sau la aburi. Noi credem ca dieta cu legume este geniala pentru omul modern in sensul ca mananci sanatos, rapid si tii la distanta obezitatea si bolile cardiovasculare.
Ziua 1
Micul dejun – burger din vinete la grill pe post de paine cu ton in apa, patrunjel si rosii tocate
Pranz – salata de dovlecei cruzi cu verdeturi
Cina – rulouri din dovlecei cu crema de branza, rosii si patrunjel
Ziua 2
Micul dejun – 1 ou fiert tare cu o salata de castraveti, iaurt si verdeturi
Gustare – 1 castravete
Pranz – fructe de mare cu salata de castraveti si iaurt
Gustare – smoothie din castraveti
Cina – salata cu sunca slaba, ou fiert tare, rosii, castraveti si spanac
Ziua 3
Mic dejun - lapte cu fulgi de ovaz si cateva stafide
Gustare pana la pranz – 1-2 bruschete cu rosii cherry, ceapa verde, patrunjel si busuioc
Pranz - o salata greceasca si o felie de paine integrala
Gustare pana la cina – 3-4 ridichi roz
Cina - o supa crema de broccoli cu crutoane
Ziua 4
Micul dejun (400 calorii) – lapte de migdale cu 4 linguri de hrisca coapta, rodie, seminte de chia si fructe de sezon pentru decorare
Gustare (180 calorii) – 1 bol mic de salata din portocale cu varza kale
Pranz (450 calorii) – 2 cartofi dulci brazdati in stil acordeon si umpluti cu mix de legume si verdeturi – se gateste la cuptor
Cina (630 calorii) – salata din fasole neagra sau rosie cu varza kale sau alge marine, rosii romanesti, dovlecei crud, ceapa rosie, porumb
Ziua 5
Micul dejun - omleta vegetala cu branza tofu si ierburi aromatice dupa preferinte
Pranz – 1 bol de supa crema de morcov la felul intai, iar la felul doi, sufleu de broccoli sau spanac cu branza de capra
Cina – salata asortata de cruditati ( poate fi din mai multe legume si verdeturi sau doar verdeturi); nu uita sa pui 1-2 linguri de ulei de masline si zeama de lamaie sau lime
Ziua 6
Micul dejun – cafea sau ceai si o felie de paine integrala cu 50 grame de jambon
Pranz – salata cat vrei, dar din telina, morcovi, 200 grame de orez brun sau rosu cu legume si cu 1 lingura de ulei de masline, 40 grame de parmezan si un fruct la alegere
Cina – 200 grame de legume la abur cu 150 grame de peste la grill si un fruct la alegere
Ziua 7
Micul dejun – salata de varza alba cu marar si 1 ou fiert tare
Pranz – salata de varza murata si piept de pui la grill
Cina – salata de varza alba cu zeama de lamaie si ulei de masline cu ciuperci la grill
Ziua 8
Micul dejun –ciuperci champignon rumenite la grill sau la conserva, 3-4 broccoli gatiti la aburi, 3-4 linguri de sfecla rosie cu hrean si iaurt grecesc degresat, 3-4 nuci, 3-4 linguri de hrisca coapta hidratata in apa 30 de minute si condimentata dupa gust) - vezi
aici mancaruri diferite cu ciuperci
Gustare – jumatate de grapefruit
Pranz – o salata Capresse ca la italieni cu rosii de diverse soiuri, mozarella, frunze de salata, patrunjel proaspat tocat si 2-3 linguri de cuscus hidratat in apa 30 de minute si condimentat
Gustare – o salata de castraveti cu verdeturi
Cina – 1-2 dovlecei umpluti cu cuscus hidratat, ceapa rosie, frunze de salata, rosii, castraveti, ardei iute fara samburi si decorati cu parmezan si patrunjel tocat – se gatesc la cuptor
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!