Ne placea mult gustul sarii in mancare, dar cei mai multi dintre noi tindem sa exageram. Peste tot suntem sfatuiti sa reducem consumul de sare, dar cand gatim pe fuga uitam de acest aspect. Multi nu stiu ca sarea poate crea dependenta la fel ca si zaharul si de asta este si dificil sa avem masura. Bine ca avem la indemana o multime de legume, mirodenii si verdeturi care pot inlocui cu succes sarea. Mancarea va avea acelasi gust, dar vom putea preveni retentia de apa in organism, celulita si problemele de sanatate.
Trebuie sa mentionez ca nu avem voie sa excludem cu totul sarea din alimentatie si asta pentru ca organismul are nevoie zilnic de o anumita cantitate de sare. Sa nu uitam ca transpiram, eliminam toxine, ne deshidratam, iar corpul are nevoie sa-si castige inapoi sarurile pierdute. Putem lua suplimente cu multivitamine si minerale, putem gasi tipuri sanatoase de sare precum cea de Hymalaia sau kocher sau putem folosi strict anumite trufandale ieftine si la indemana.
Un alt aspect de mentionat este faptul ca nu trebuie sa avem grija doar la sarea condiment folosita in bucatarie. Chiar si atunci cand cumparam sau consumam anumite mancaruri si produse din oras trebuie sa avem grija si sa citim eticheta cu atentie.
Multe produse au o cantitate mare de sare in compozitie, iar unele au sare ascunsa. In aceasta categorie intra mezelurile, mancarea de tip fast food, supele la plic, vegeta, delikatul, painea si diverse alte produse de patiserie.
Atunci cand ne obisnuim sa folosim prea multe condimente in mancare ajungem sa constatam ca mancarea nu poate avea un gust care sa fie pe placul nostru, astfel ca vom simti mereu nevoia sa le utilizam. Acest lucru se intampla pentru ca papilele noastre gustative se obisnuiesc cu anumite arome si va fi dificil sa mananci mancare simpla si gatita curat. Secretul este sa folosim nu doar 1 leguma inlocuitoare de sare, ci un mix de legume si verdeturi si vom sesiza ca nu exista diferente. Cel mai sanatos mod de a ne bucura de gustul sarat este de la legumele ce contin sare in mod natural. Iata ce poti consuma:
1.Pastarnac
Are proprietati diuretice si depurative, deci vei elimina toate toxinele din organism. Multi nu stiu ca pastarnacul poate imbunatati activitatea fiecarui organ intern in parte si asta pentru ca are in compozitie aproape toti nutrientii necesari, inclusiv potasiu. Poate inlocui perfect sarea daca este dat prin razatoare.
2.Rosii
Rosiile au in compozitie peste 80% apa si saruri esentiale pentru organism. Prin gatire, nutrientii devin si mai pretiosi. Putem consuma rosii in sos, rosii uscate, rosii la cuptor sau crude in diverse combinatii.
3.Morcovi
Contin multi nutrienti pretiosi, in special potasiu, ce regleaza cantitatea de sodiu din organism si ne putem tine sub control tensiunea arteriala.
4.Patrunjel
Este nelipsit cand pregatim zarzavaturi, salate crude si vegeta de casa si asta pentru ca are un gust uimitor. Contine o cantitate importanta de potasiu, care ne regleaza cantitatea de sare din organism. Il putem folosi la orice mancare.
5.Dovleac
Il putem gati in diverse combinatii si asta pentru ca are in compozitie o cantitate enorma de potasiu, ce restaureaza echilibrul electrolitic din organism dupe ce depunem efort fizic. Mai pe scurt, ne hidrateaza si ne energizeaza imediat.
6.Sfecla rosie
Este considerata un super-aliment si asta pentru ca contine toti nutrientii necesari organismului. Contine mai ales nitrati naturali, ce restabilesc echilibrul sarii din sange. Regleaza si tensiunea arteriala.
7.Ceapa
Contine chiar mai mult potasiu decat usturoiul si are un rol important in echilibrul electrolitic din corp. Este de ajuns sa utilizam o jumatate de ceapa pentru doza de sare.
8.Leurda
Se mai numeste usturoiul ursului si contine cei mai importanti nutrienti pentru o detoxifiere de primavara. Este foarte bogata in sodiu, dar curata sangele si stimuleaza circulatia.
9.Leustean
Contine multe saruri minerale, motiv pentru care este nelipsit la punerea muraturilor. Gustul se apropie cel mai mult de sare.
10.Asmatui
Se mai numeste si “hasmatuchi” si seamana ca gust cu patrunjelul si anasonul. Gustul este ideal tocmai datorita cantitatii impresionante de potasiu si diverse alte saruri.
11.Tarhon
Se spune ca poate inlocui atat sarea cat si piperul si otetul. Este o planta cu adevarat inedita si prim urmare poate fi folosita la orice mancare.
Condimente ce pot inlocui sarea:
1.Turmeric – previne inflamatiile date de sarea condiment iar gustul este inedit
2.Boia dulce – se prepara din ardei, ce contin multe saruri minerale
3.Usturoi – contine mult potaisu ca si ceapa