Lumina artificiala, cauza a durerilor de cap
Nimic nu mai merge usor cand capul incepe sa te doara. Mai ales la seviciu, motivele durerilor de cap pot fi multe si variate, insa unul dintre cele mai intalnite este lumina artificiala. Spre deosebire de cauzele evidente – curent, frig, aer uscat – lumina prea puternica, prea slaba sau pozitionata gresit poate duce la dureri de cap incet si indetectabil, fiindu-ne aproape imposibil sa ne dam seama de asta.
Din momentul suspunerii la “atacul” luminii nepotrivite pot trece minute sau ore pana cand apar primele semne dureroase ca ceva nu e in regula. Deasemenea intalnim frecvent cazuri in care lumina de la birou a declansat o sensibilitate si ulterior durere, dupa mai multe zile de expunere. Pentru a evita acest viclean aliat al disconfortului la serviciu, va recomandam sa verificati, pe cat posibil, atat pozitia luminilor din jur cat si intensitatea acestora si pozitia si inclinatia monitorului la care lucrati.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
In special cand suntem la birou, lumina artificiala poate fi daunatoare atunci cand:
- Se reflecta in ecranul computerului, din lateral sau de sus
Incercati sa schimbati pozitia sau inclinatia monitorului si astfel unghiul din care lumina se reflecta;
Puneti ceva usor ca un “acoperis” deasupra ecranului;
Stingeti cateva din luminile din jur, incercati sa echilibrati sursele de lumina;
- Straluceste prea tare (luminile incandescente)
- Incercati sa schimbati pozitia si unghiul in care stati ata de sursa de lumina;
- Verificati ca lampa sa aiba si sa fie mereu acoperita cu accesoriul specific care, in cea mai mare masura, uniformizeaza lumina si reduce intensitatea acesteia.
- Stingeti periodic din lumini sau alegeti cateva lampi pe care sa le aprindeti alternativ si schimbati-le cu celelalte din cand in cand.
- Straluceste cu intermitente (luminile fluorescente)
Palpaitul luminii fluorescente este poate cel mai puternic declansator al durerilor de cap si chiar al migrenelor. Din pacate, asta e cea mai delicate situatie si de aceea acest tip de lumini se recomanda spatiilor mari, generoase, fiind nepotrivit birourilor medii si mici. De cele mai multe ori imperceptibil, acest palpait nu se estompeaza decat in mica masura cu accesorii pentru acoperirea lampii. Intermitenta luminii este de fapt ceea ce declanseaza disconfortul, indiferent de inensitatea sau directia acesteia.
O solutie este inlocuirea lampilor care palpaie sau, pentru spatiile mici si medii inlocuirea acestui sistemde lumina artificiala cu cel clasic sau lumini incandescente.