Lupta cu artroza

Artroza este o durere mecanica provocata de uzura articulatiilor, mai ales a cartilagiilor. Aceasta afectiune este foarte frecventa si este suficient sa le vorbesti celor din jur de durerile tale si primesti pe loc sute de retete si de recomandari. In general, antiinflamatoarele aduc o oarecare ameliorare, dar exista si alte mijloace pentru alinarea durerilor, fara a face exces de medicamente.


Artroza se caracterizeaza prin rigidizarea si durerea articulatiilor, mai cu seama a celor foarte solicitate (genunchi). Durerea este provocata de uzura cartilagiului, un tesut elastic care protejeaza extremitatile osului si care serveste ca amortizor. Cand se erodeaza cartilagiul, oasele se freaca unul de celalalt. Artroza afecteaza mai ales persoanele trecute de 45 de ani si progreseaza incet, dar constant.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!


In caz de dureri, de rigidizare sau de inflamare a articulatiilor, trebuie neaparat sa consultati medicul, care sa va stabileasca diagnosticul. Iar ulterior, in afara tratamentului regulat, nu ezitati sa-l contactati, daca observati o modificare a simptomelor.


Atunci cand apare, artroza nu se poate vindeca complet, ceea ce putem face este sa minimizam pe cat posibil prin tratament medicamentos, chirurgical si recuperare medicala efectele si evolutia ei. Specialistii spun ca este mai bine sa previi decat sa tratezi, de aceea este bine sa tineti cont de urmatoarele:


Obezitatea favorizeaza si agraveaza artroza, mai ales la nivelul genunchilor si al soldurilor, care suporta o presiune prea ridicata. Se estimeaza ca 5 kg pierdute si nepuse la loc timp de 10 ani sunt suficiente pentru a reduce la jumatate riscul unei artroze la genunchi.


• Este bine sa aveti in garderoba incaltaminte comoda. O talpa supla amortizeaza impactul cu solul si protejeaza articulatiile piciorului, ale calcaiului, ale genunchilor si soldurilor. Pantofii cu tocuri joase, care imbraca bine piciorul, protejeaza genunchiul.


Vitamina C si alti antioxidanti pot contribui la reducerea riscului de artroza. Distrugand radicalii liberi, antioxidantii protejeaza celulele (inclusiv pe cele ale articulatiilor) si limiteaza deteriorarea tesuturilor. Consumati mai multe alimente bogate in vitamina C: citrice, coacaze negre, kiwi, pepene, ardei grasi, cartofi noi si mai ales broccoli.

Cand sunteti deja diagnosticat cu artroza puteti sa va ajutati in diminuarea durerilor si incetinirea progresului bolii de cateva sfaturi:


Activitatea fizica trebuie sa fie regulata (mers pe jos, gimnastica, inot, yoga), daca se poate, zilnica. Cu cat va imbunatatiti conditia fizica, cu atat veti avea mai putine dureri. Inotul este ideal, pentru ca apa este un suport pentru articulatii. O musculatura buna sustine articulatiile si permite amortizarea socurilor.


• Consultati un medic, inainte de a incepe o activitate fizica. Cu ajutorul personalului calificat (kinetoterapeut, de exemplu) veti avea un  program personalizat care va va ajuta sa va mobilizati foarte bine articulatiile.


• Mancati mai multe alimente ce contin ulei de peste. Persoanele care au o alimentatie bogata in omega-3 (acizii prezenti in pestele gras precum macroul, somonul sau sardinele) constata frecvent o atenuare a durerilor articulare. Acesti acizi grasi permit diminuarea inflamatiilor. Ii puteti lua fie sub forma alimentara, fie ca supliment. Ideal este sa combinati cele doua metode, consumand peste gras de trei ori pe saptamana si luand suplimentar untura de peste, intre 2000 si 5000 mg pe zi.


Conform unor studii efectuate la universitatea din Cardiff (Tara Galilor), uleiul de ficat de morun, bogat in omega-3 si vitaminele A si D, incetineste distrugerea cartilagiilor (aflata la originea artrozei) si reduce factorii de inflamare si de durere.


• Fructele oleaginoase (mai ales nucile) sunt si ele o sursa excelenta de acizi omega-3. Uleiul din seminte de in contine, de asemenea, acizi omega-3. Utilizati-l cu incredere la asezonarea salatelor dvs., limitandu-va la 3-4 linguri pe zi.


• Luati zilnic o jumatate de lingurita de pudra de ghimbir sau de ghimbir proaspat. Aceasta planta poate diminua durerile, datorita actiunii sale asupra circulatiei sanguine, care contribuie la eliminarea substantelor inflamatorii din articulatii.


• Caldura poate diminua durerile. Folositi o patura, o perna electrica sau o sticla cu apa fierbinte si incalziti-va incheietura care va doare circa 20 de minute. Chiar si o baie calda poate calma durerea. Frigul poate reduce si el durerea. Puteti pune pe articulatia dureroasa o punga cu gheata, dar trebuie sa aveti grija sa nu tineti mai mult de 5-10 minute.


• Glucosamina si condroitin sulfatul sunt substante care incetinesc degradarea tesutului cartilaginos ce captuseste articulatiile si diminueaza durerea. Aceste substante se gasesc in suplimentele alimentare si le puteti lua timp de 2-3 luni, efectele putandu-se observa dupa aproximativ o luna.



Cristina Ion

Medic rezident medicina de familie

 

Puteti lasa intrebari pentru Dr. Cristina Ion legat de problemele de sanatate in formularul de mai jos

Tags:
artroza
articulatie
obezitate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Vizitator
    1. Vizitator 19.10.2010 16:32

    Buna ziua, numele meu este TANASE MARIUS , am 29 ani si am fost diagnosticat dupa un RMN facut acum o saptamana cu RUPTURA LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR CONDROPATIE GRAD IV P.S. - tinand cont ca am fost operat acum 5 ani de ruptura de menisc. si nu am m-am dat la o parte de la activitatile sportive gen fotbal o data pe saptamana si alergari. Ce imi recomandati am fost la ortoped si vrea sa fac fizioterapie si inot mult inot? Dumneavoastra ce imi recomandati?

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare