Lupta cu depresia, adoptand o alimentatie corecta!

Cu toate ca exista diete si alimente, care nu trateaza depresia, intr-o mica masura ajuta. Exista multe studii care indica o conexiune intre alimente si buna-dispozitie.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cum poate dieta sa afecteze stadiul depresiei
Schimbarile aduse regimul alimentar pot declansa unele schimbari in structura creierului, atat chimica cat si fiziologica. Aceste schimbari pot afecta buna-dispozitie si starea mentala. Iata cateva sfaturi care te-ar putea ajuta sa lupti mai usor cu depresia.

 

Adopta o dieta bogata in nutrienti!
Nutrientii din alimente ajuta organismul sa se refaca, sa creasca si il mentin sanatos. Nutrientii de care avem nevoie cu totii sunt: vitaminele, mineralele, carbohidratii, proteinele, pana si o cantitate mica de grasimi. Cand exista un deficit de nutrienti organismul nu lucreaza la capacitate maxima si acest lucru de obicei  este un factor premergator afectiunilor.

 

Consuma antioxidanti esentiali!
Radicalii liberi sunt produsi in organism de-a lungul functiilor, iar acesti oxidanti contribuie la disfunctii si grabirea procesului natural de imbatranire. Antioxidanti precum beta-caroten, vitamina C si E combat efectele radicalilor liberi.

 

Despre antioxidanti s-a aratat ca au putere de a neutraliza oxidantii, eliminandu-le puterea distructiva.
Conform studiilor creierul este organul cel mai expus riscului de a fi afectat de oxidanti (radicali liberi). Cu toate ca nu exista o metoda prin care sa fie eliminati complet din organism, dar pot fi reduse efectele lor distructive, consumand alimente care sunt bogate in antioxidanti, incluzand:
Surse de beta-caroten: caise, broccoli, conopida, morcovi, piersici, dovleci, spanac, cartofi dulci.
Surse de vitamina C: coacaze, broccoli, grapefruit, kiwi, portocale, ardei, cartofi, capsuni si rosii.
Surse de vitamina E: margarina, nuci, seminte, uleiuri vegetale, germeni de grau.

 

Urmeaza o dieta mediteraneeana!
Dieta mediteraneeana este echilibrata, obiceiurile sanatoase trebuie sa includa consumul din belsug de fructe, nuci, vegetale, cereale si peste.
Un studiu recent, realizat in Spania a aratat ca persoanele cele mai expuse riscului de a suferi de depresie sunt cele fumatoare (atat femei cat si barbati). Acest lucru se datoreaza lipsei de acid folic. Cercetatorii s-au gandit daca lipsa de nutrienti poate declasna depresie sau dimpotriva aceasta afectiune ii determina pe oameni sa aiba o alimentatie saraca in nutrienti.

 

Acidul folic nu lipseste din dieta mediteraneeana gratie consumului ridicat de legume, nuci, fructe si vegetale de un verde inchis. Vitamina B12, al carui deficit a fost asociat cu aparitia depresiei, nu lipseste din dieta mediteraneeana datorita consumului de carne slaba (peste) si produse lactate.

 

Nu uita de vitamina D!
Vitamina D creste nivelul de serotonina din creier. Cercetatorii recomanda sa se includa in dieta 600 IU de vitamina D, care ar trebui sa provina din alimente.

 

Tags:
seleniu
vitamina D
acid folic
dieta mediteraneeana
antioxidanti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare