Mananca regulat zacusca din peste si legume ca sa slabesti - te invatam sa o prepari rapid

Nutritionistii nu prea recomanda sa consumam regulat zacusca si conserve diverse din magazine, pentru ca nu stim niciodata ce ingrediente contin. Ne-am obisnuit ca majoritatea produselor de pe piata sa contina coloranti, grasimi, sare, zahar si diverse chimicale. Trebuie sa acordam o grija mai mare produselor cumparate sau putem gasi alternativa sanatoasa chiar la noi acasa. Macar asa ne putem personaliza retetele si putem controla numarul de calorii si calitatea lor. Chiar daca zacusca poate parea o mancare banala, ea este absolut delicioasa, consistenta si foarte multe persoane o prefera. Nici nu este de mirare de ce. Odata preparata rezista in frigider sau camara saptamani intregi, chiar luni si o putem consuma de fiecare data cand nu avem chef de gatit, dar ne este foame.
 
Exista multe retete de zacusca, dar nu toate sunt si sanatoase. Secretul este sa se foloseasca doar ingrediente de calitate si cat mai putin grase sau deloc, daca se poate. Este dificil sa ai o reteta preferata si asta pentru ca fiecare in parte este deosebita, reusind sa fie pe gustul tuturor. 
 
Stiai ca zacusca poate fi un aliat de nadejde in procesul de slabire? Sunt numeroase moduri in care o putem consuma si este destul de practica. Zacusca este calda doar atunci cand este proaspat preparata, dar apoi poate fi inclusa in categoria mancarurilor reci si rapide. Zacusca ne este la indemana la micul dejun sau cand ne dorim o mica gustare, dar o putem combina cu diverse  seminte, verdeturi si legume crude daca vrem o masa complexa. Cel mai mare avantaj la o zacusca este ca da o senzatie rapida de satietate, care se mentine pentru cel putin 2 ore, ceea ce nu este rau deloc.
 
Slabirea este posibila tocmai pentru ca ingredientele de baza constau in folosirea legumelor si a verdeturilor, dar si a mirodeniilor care lucreaza in organism ca niste arzatori de grasime. Faptul ca ofera rapid satietate ne ajuta sa ne controlam mai usor marimea portiilor de mancare, numarul  de calorii si ne ajuta sa mancam mai putin pe parcurusl unei zile. 
 
O idee de zacusca care ne-a dat pe spate pentru ca este absolut delicioasa  si unica printre felurile de zacusca existente ar fi zacusca din peste si legume. Te ajuta sa renunti pana si la conservele de peste cumparate din magazin, care pot contine substante toxice, conservanti, paraziti si mult ulei sau sos gras. O astfel de zacusca se poate prepara tot timpul anului, daca ai legume si verdeturi puse la congelator, iar odata facuta nu se strica asa usor daca sta la rece si este infiletat bine borcanul. Sfatul nostru este sa nu strici un peste mare si frumos pentru o astfel de zacusca pentru ca exista pe piata o multime de soiuri mici de peste din care poti alege.
 
 
 

Cum se prepara zacusca din peste si legume?

 

Daca ai de gand sa prepari o astfel de zacusca este de inteles ca nu are rost sa prepari o cantitate  mica. Daca tot te apuci, ai grija sa pregatesti  macar 5 borcane sau conserve. Daca vrei o cantitate mai mare ca sa ai mereu in casa poti dubla sau tripla cantitatea ingredientelor. Iata ce sa folosesti pentru 5 borcane:
 
  • 1,5 kg de peste marunt (cantarit intreg) – poti alege sardine, lipus, plevusca, caras, etc. (atat peste de apa dulce cat si oceanic)
  • 1 kg de ceapa rosie sau galbena – ceapa rosie ar da un gust mai dulce si mai pregnant,dar depinde ce-ti place
  • 4 ardei kapia (proaspeti, marinati, copti sau congelati)
  • 7 catei de usturoi
  • 1-2 morcovi rasi
  • 250 ml de floarea-soarelui
  • 500 ml de suc de rosii
  • Foi de dafin
  • Piper macinat sau boabe – depinde cum preferi
  • 3 lingurite cu varf de boia dulce sau iute
  • Putina sare
 
Pasii de preparare sunt simpli:
 
1.Pestii mici se spala, li se taie capetele si se curata de intestine, resturi, etc.
 
2.Taie marunt legumele si pune-le intr-un bol. Framanta bine compozitia.
 
3.Alege un vas ceramic in care sa asezi toate ingredientele. Vor fi 3 straturi de legume si 2 de peste, intercalate. Se lasa la cuptor la 180 de grade pentru 30 de minute, apoi se reduce la 160 de grade pentru 2 ore si jumatate.
 
4.Se depoziteaza in borcane la frigider.
 
 
 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
zacusca
peste si legume
zacusca din peste si legume
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare