Mancare pentru o minte brici

Fiecare zi din copilaria mea a fost un chin. Bunicii alergau prin toata casa cu o lingura plina cu untura de peste pentru a mi-o indesa pe gat in scopuri benefice pentru functiile creierasului meu.


II uram atunci pentru modalitatea de tortura aleasa, le multumesc acum ca au facut-o. Mi-as fi dorit totusi sa apeleze la alte metode prin care mi-ar fi putut stimula gandirea.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!


De exemplu o nutritie sanatoasa. Mult mai gustos, mult mai putin de alergat prin casa.


O dieta care stimuleaza gandirea este una bogata in proteine, presarata cu legume, asezonata cu acizi grasi si gratinata cu fructe si cereale integrale.


Toate cele enumerate mai sus contin nutrienti esentiali care protejeaza si hranesc creierul dar, in acelasi timp ajuta la formarea neurotransmitatorilor care se ocupa de somn, apetit si starile care te incearca.


Nu exclude acizii grasi omega 3 din dieta
care-ti face o minte brici. Include in gustarile zilnice alune, seminte de in si peste. Un articol publicat in Journal of Nutrition, Health and Aging arata ca grasimile bune, in special acizii Omega 3, au fost primii factori alimentari care au demonstrat un efect asupra structurii si functiilor creierului.


Nu sari peste fructe si legume !
Agentii nutritive care se gasesc in afine, capsuni si must ajuta la mentinerea functiilor cognitive si imbunatatesc memoria. Asta pentru ca toate contin anti-oxidanti care protejeaza creierul de radicalii liberi.


Fructele de padure sunt o sursa optima de potasiu, vitamina B6, magnesiu si cupru – adica numai chestii importanta pentru sanatatea creierului.


Totodata e indicat sa mancati mult spanac, pe modelul Popeye. L-ati vazut pe el sa sufere de vreun atac cerebral sau sa aiba probleme neurologice ? Ei bine, nu. Urmati-i exemplul.


Cartofii sunt de altfel o sursa perfecta de carbohidrati, daunatori pentru silueta dar necesari pentru energizarea creierului.

In plus cartofii mustesc de vitamina B6, esentiala in producerea unor neurotransmitatori care influenteaza comportamentul si sunt responsabili de stimularea serotoninei, hormonul acela care va face happy-happy/joy-joy.

Tags:
acizi omega 3
untura de peste
alimente bogate in potasiu
alimente bogate in calciu
nutritie sanatoasa
dieta omega
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
  • Solutii pentru retentia de apa Afectiuni

    Solutii pentru retentia de apa

    04.08.2017

    Multe persoane se plang de retentia de apa, in special femeile. Nu este deloc confortabil sa te simti umflata si nu este nici estetic si chiar nu conteaza daca ai kilograme in plus sau nu. Cauzele...

    mai mult
  • Cum se mentin frantuzoaicele tinere Infrumusetare

    Cum se mentin frantuzoaicele tinere

    14.07.2014

    Toata lumea isi doreste la un moment dat tinerete fara batranete. Este idealul spre care tindem toti chiar daca suntem constienti ca e irealizabil. Sau mai bine spus era. Vorbesc la trecut pentru...

    mai mult
  • Cum scapi de mahmureala rapid Experiente

    Cum scapi de mahmureala rapid

    11.02.2014

    Cea mai buna metoda de a trata mahmureala este sa nu faci rost de una, spun doctorii. Usor de zis, greu de facut, mai ales cand ma simt de parca o turma de elefanti danseaza step pe creierul meu....

    mai mult
  • Respiratie urat mirositoare? Scapa de ea! Experiente

    Respiratie urat mirositoare? Scapa de ea!

    05.02.2014

    Te lupti cu respiratia urat mirositoare sau dai numai de oameni cu halena?  Ideal este, in astfel de ocazii, sa ai parteneri de dialog mai mici de inaltime decat tine, dar cum soarta imi este...

    mai mult
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare