Mancarea calda sau rece – care ingrasa mai mult?
Avand in vedere ca avem la dispozitie atat mancaruri calde cat si reci, iar oscilatiile de greutate tot au loc din cand in cand, probabil te intrebi care ingrasa mai mult. Din popor se spune ca nimic nu se compara cu o masa calda, care sa te incalzeasca si sa-ti ajute stomacul, dar oare cat de adevarata este aceasta afirmatie? Sigur ti s-a intamplat si tie de multe ori dupa o masa calda sa te simti obosit, lipsit de vlaga si chiar cu disconfort la stomac si nu stiai cum se explica acest fapt. Ei bine, dupa o masa rece nu cred ca ti s-a intamplat acest lucru, dimpotriva. Si totusi, care tip de mancare crezi ca ingrasa mai mult? Indiferent care ar fi raspunsul asta nu inseamna ca trebuie sa eviti un anumit fel de mancare si sa consumi mai des altele, ci trebuie sa gasesti acea balanta in ceea ce priveste alimentatia zilnica.
Faptul ca ne-am obisnuit sa gatim anumite alimente nu inseamna ca nu exista si varianta rece. Sa luam exemplul spanacului, al dovlecelului sau al broccolilor. Merg consumate atat reci cat si gatite, dar in stare cruda contin toti nutrientii necesari organismului. Prin gatire este posibil sa piarda o parte din el, dar exista la polul opus si alimente care prin gatire isi dubleaza cantitatea de nutrienti. Un exemplu in acest sens ar fi morcovii. Desigur, exista si alimente care nu pot fi consumate deloc daca sunt gatite chiar si putin cum ar fi carnea, ciupercile, cartofii, vinetele si lista poate continua.
Acum ca stii cum sta treaba cu anumite alimente si tinand cont de faptul ca unele mancaruri reci sau calde ingrasa mai mult sau mai putin, vei sti si cand si cum trebuie consumate.
Sa discutam pe larg despre mancarea calda!
Mnacarea calda este la fel de gustoasa ca si mancarea rece doar ca ne putem juca mai mult cu combinatiile alimentare si cu mirodeniile. Unii considera mancarea gatita chiar mai gustoasa decat cea rece si cred ca este singurul mod de a tine senzatia de foame la distanta. Asta pentru ca folosesc si combina doar alimente care nu merg consumate altfel decat prin gatire.
Daca ai observat si tu ca la scurt timp dupa o masa calda te ia o sare acuta de moleseala, este semn ca digestia iti consuma cea mai mare parte din energie. Daca esti si o persoana sedentara se poate sa obosesti mult mai repede decat o persoana activa. Indiferent ce masa calda ai lua, oboseala tot intervine, motiv pentru care se recomanda sa combini doar cele mai sanatoase si slab calorice alimente.
Ca sa raspundem si la intrebarea din titlul acestui articol, iata ca mancarea calda si gatita ingrasa mult mai mult decat mancarea rece. Asta pentru ca ne storc de energie, metabolismul incetineste, digestia se chinuie sa digere mancarea, iar caloriile din mancare sunt acumulate mult mai usor in lipsa de energie.
Nu spune nimeni acum sa nu mai consumi mancare gatita, dar ideea este sa nu o consumi zilnic si sa ai si multe mese si gsutari reci si sanatoase sau daca nu poti renunta la acest tip de mancare iti sugeram sa o lasi putin sa se raceasca si abia apoi sa o consumi. De asemenea, nu ai voie sa-ti lipseasca de langa o masa calduta o salata proaspata de cruditati. Va umple organismul de energie si iti va ajuta digestia.
Mai exista insa o varianta si anume sa astepti ca mancarea gatita sa se raceasca si sa o pregatesti la borcane ca sa poata fi rece cand o servesti. Ne referim aici la salatele marinate de cartofi, salatele marinate de ciuperci si pot fi multe alte exemple.
Sa stii ca si legumele gatite te pot obosi, dar macar nu-ti aduc kilograme in plus precum mancarurile calde si mult prea consistente, care combina doar alimente cu multe calorii.
Sa vorbim si despre mancarea rece!
Mancarea rece este de departe cea mai sanatoasa si este foarte indragita de vegani si vegetarieni. Nu obosesti niciodata dupa consum, motiv pentru care se recomanda sa nu lipseasca de la nici o masa.
Ai grija in schimb la consumul de paine, pentru ca asta poate ingrasa mult, mai ales daca iti place sa adaugi consistenta la mancare.
Citeste si 6 Mancaruri care nu necesita incalzire