Mancaruri de sarbatori ce trebuie consumate cu grija
Stim ca ai asteptat cu nerabdare sa consumi din bucatele de sarbatori, mai ales dupa o perioada lunga de post, dar ai grija ca digestia si silueta pot avea cel mai mult de suferit. Din pacate, cele mai gustoase bucate sunt si cele considerate bombe calorice, asa ca trebuie consumate cu masura. Nu spune nimeni sa te abtii de la ele ca pana la urma este sarbatoare, ci ai grija doar sa fii cumpatat. Ai idee cat de multe persoane ajung la urgente de sarbatori? Numarul este undeva la ordinul sutelor si in fiecare an sunt semnalate aceleasi probleme, respectiv probleme pancreatice, hepatice, probleme cu bila, dureri abdominale, toxiinfectii alimentare si lista poate continua la nesfarsit. Daca nu vrei sa te confrunti si tu cu una din aceste probleme, citeste cu atentie randurile urmatoare!
Este cineva care sa poata rezista mancarurilor traditionale de sarbatori? Cu siguranta ca nu si este si de inteles acest aspect, avand in vedere cat sunt de gustoase si deosebite. Parca nu este sarbatoare de Craciun sau de revelion fara clasicele mancaruri, dar iata ca unele trebuie consumate cu grija:
1.Sarmalele din carne
Cine nu apreciaza o sarma gustoasa, calda si bine facuta? Ei bine, carnea si uleiul sunt singurele ingrediente care fac din sarmale o bomba calorica. Sfatul nostru este sa nu te arunci zilnic la 10-11 sarmale cum fac unele persoane pentru ca tranzitul intestinal se va bloca, iar digestia nu va mai functiona corespunzator. Specialistii considera ca intr-o zi de sarbatoare este de ajuns daca consumam 4-5 sarmale cu sosuri light si nu grase. Nu uita ca mai sunt si alte mancaruri consistente de care te poti bucura intr-o zi pe langa sarmale.

2.Soriciul
Ravnin dupa el chiar din Ajun, mai ales ca este o traditie importanta la noi taiarea porcului. Realitatea despre sorici este ca poate fi si benefic pentru organism, dar si bomba calorica daca nu este consumat corect. Doar 100 de grame de sorici insumeaza usor peste 500 de calorii. Zilnic poti consuma sorici cat 1-2 degete. Sfatul nostru este sa consumi sorici natural si din surse sigure si nu de la magazin care poate contine tot felul de aditivi toxici. La consum ai grija sa elimini complet orice urma de grasime de pe sorici si apoi il poti consuma simplu si ca atare sau cu tot felul de salate de cruditati sau sosuri light. Afla cum se consuma sanatos soriciul!

3.Cozonacul si alte deserturi traditionale
Nu este sarbatoare fara cozonac si alte bunatati. Dupa o masa consistenta trebuie sa ne delectam papilele gustative cu o felie de cozonac, iar pe masa da bine un cozonac bine facut atunci cand avem oaspeti. Nu uita insa ca este un produs de patiserie indiferent ca este cumparat sau preparat in casa. Sfatul nostru este sa consumi cozonac din surse sigure ca sa fie natural 100% daca nu vrei sa-l prepari chiar tu acasa. Specialistii recomanda sa consuma maim 1-2 felii de cozonac pe zi, iar din alte prajituri si copturi cate o bucata mica.

4.Friptura de porc
Este nelipsita de pe mesele tuturor si pe cat este de gustoasa pe atat este si de consistenta si grasa. Ai grija sa consumi cate o palma de carne la fiecare masa, dar ai grija sa fie cu cat mai multa salata de cruditati. Asa te asiguri ca vei stimula digestia si nu vei acumula chiar toate caloriile din friptura.

5.Salate boeuf
O delectare atat pentru ochii privitorului cat si pentru papilele gustative, dar este si foarte consistenta chiar daca pare o salata nevinovata. Sa nu uitam sa se prepara dintr-un mix de mai multe ingrediente, dar unii folosesc carne multa si prea multa maioneza. Legumele utilizate nu reusesc sa taie din efectele negative, motiv pentru care trebuie sa o consumi zilnic fara a depasi 2-3 felii de paine in strat relativ subtire. Daca ai preparat salata boeuf cu maioneza light, atunci iti poti permite sa consumi cata salata doresti.

6.Carnati, caltabos si alte mezeluri grase
Nu vorbim acum de acele mezeluri mici, slabe si inofensive, ci de mezelurile mari, afumate si traditionale de sarbatorile de iarna, care ne raman si dupa incheierea sarbatorilor. Este bine sa consumam zilnic cate 2 guri din fiecare cu sosuri light si cu multe salate de cruditati si nu vei avea probleme cu digestia.

7.Ciorbele grase si cu afumatura
.jpg)
Poti consuma un bol la pranz, dar consuma multa salata dupa masa.