Fulgii de ovaz sunt foarte populari si multe persoane care isi doresc satietate si un stil de viata sanatos ii folosesc. Mai exista si taratele de ovaz dar nu se bucura insa de aceiasi popularitate. Unii spun ca ar fi chiar mai sanatoase decat fulgii si asta pentru ca sunt macinate atat de bine incat beneficiile aduse sunt mai rapide. Fibrele stimuleaza colonul mai bine, vei scapa instant de digestia lenesa, metabolismul va fi resetat si vei tine sub control colesterolul, cea ce este important pentru a tine la distanta bolile de inima si cele circulatorii. Cei care au folosit pana acum tarate de ovaz s-au obisnuit sa le adauge doar la un simplu iaurt sau un porridge matinal. Ei bine, vei descoperi in cadrul acestui articol ca poti prepara mancaruri in toata regula cu ajutorul taratelor si vei scadea semnificativ aportul caloric consumat. Putini stiu ca poti slabi si 5 kilograme in mai putin de 2 saptamani daca consuma zilnic macar 2-3 linguri de tarate de ovaz.
1.Cascaval pane cu tarate de ovaz
Ingrediente:
• Cascaval bio
• 1-2 oua medii
• 3-4 linguri de tarate de ovaz
• 2-3 linguri de ulei de masline
• Sare si piepr dupa gust
• Rozmarin
Taie cascavalul felii potrivit de subtiri, bate separat oul si adauga condimente, dupa care poti da cascavalul prin amestec si apoi se prajeste la tigaie neaderenta pe o partea si cealalta pana se rumeneste usor.
2.Mamaliga aperitiv din tarate de ovaz
Ingrediente:
• 4-5 linguri de tarate de ovaz
• 1 cana de apa plata sau lapte degresat
• 2 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi sau poti alege si crema de branza cu ierburi aromatice
• 1 lingurita de curry sau turmeric
• 1 lingura de boia dulce sau iute – dupa preferinte
• Sare si piper dupa gust
• Oregano sau rozmarin
Pune la fiert apa sau laptele cu sare, iar cand observi ca fierbe adauga taratea de ovaz si amesteca bine pana obtii o pasta cremoasa. Adauga apoi si condimentele colorate si amesteca bine iar. Taratea se fierbe cam 5-7 minute, dupa care poti adauga branza sau iaurtul pentru textura. Amesteca bine iar si da o forma frumoasa de tort la intreg amestecul. Poti folosi si forme de gatit.
Vezi aici moduri inedite de a consuma mamaliga de care nu stiai!
3.Prajitura slab calorica din tarate de ovaz
Ingrediente:
• 1 cana de lapte degresat sau cu putine grasimi
• 5 linguri mari de tarate de ovaz
• 2 lingurite de stevie sau miere de albine bio
• 1 praf de sare
• 1 lingura mare de scortisoara pudra
• Putina coaja de lamaie razuita
Pune laptele la fiert intr-un vas neaderent impreuna cu praful de sare si indulcitorul. Cand fierbe adauga taratele de ovaz si amesteca bine si lasa pe foc 4-5 minute. Pune amestecul in forme de silicon de care vrei si orneaza cu fructe.
4.Strips crocante si picante din piept de pui
Iata o varianta sanatoasa si slab calorica pentru mancarea de tip fast-food. Ai nevoie de:
• 1 piept de pui taiat fasii potrivit de subtiri
• 1 cana de tarate de ovaz
• Sare si piper dupa gust
• 3 linguri mari de iaurt grecesc cu putine grasimi
• 1 lingura de curry sau condiment pentru carne de pasare
• 1 lingura de boia dulce
• 1 lingura de boia iute
• Putin ulei de masline
• 100 grame de tarate de ovaz
Vei face o marinada pentru fasiile din piept de pui la care vei pune iaurt grecesc, sare, piper, boia dulce si curry. Carnea trebuie sa stea in marinada aceasta in frigider cam 10-15 minute. Pasul urmator presupune sa dai carnea prin tarate de ovaz si boia iute si sa o asezi pe o tava imbracata in hartie de copt. Se lasa la cuptor 20 de minute la temperatura de 180 grade Celsius.
5.Biscuiti mici tip fursecuri din tarate de ovaz si banane
Ingrediente:
• 6-7 linguri mari de tarate de ovaz
• 3 banane mari si semi-coapte
• 1 lingura mare de fulgi de cocos
• Putina coaja de lamaie razuita – optional (daca vrei o aroma si mai deosebita)
Este necesar sa preincalzesti cuptorul la 180 de grade Celsius, iar intre timp sfarama bananele cu o lingura intr-un vas si adauga apoi taratele de ovaz. Amesteca bine pana obtii un amestec omogenâ
si nu uita de fulgii de cocos si coaja de lamaie. Imbraca tava de copt in hartie de copt si incepe sa formezi cu o lingura mingiute din amestec. Aseaza-le frumos pe tava si lasa la coacere 15 minute.