Masa de Craciun
Masa de Craciun este o Sarbatoare. Este un rasfat fie ca ai respectat, fie ca nu ai respectat perioada de post. Parca toate bunatatile lumii se aduna pe masa vesela, tot atatea daruri, de primit si de dat. Varianta traditionala a meniului de Craciun este cunoscuta de toata lumea. Racituri, preparate din carne de porc, carnati, sarmale si friptura, incheiate apoteotic cu minunatul si parfumatul cozonac cu nuca. Nu ne ducem pe calea aceasta din mai multe motive. Pe de o parte sunt prea mult calorii, pe de alta credem ca meniul de Craciun poate avea mai multe forme, iar traditia poate fi respectata la fel de bine si daca folosim carne de pui sau de curcan, nu doar carne de porc. Asa ca am combinat si am ales cele mai savuroase preparate si iata propunerile noastre.
Ne-am gandit la doua feluri principale: unul cu carne de curcan (sau pui) si altul cu peste. Am adaugaut vreo patru garnituri. In final am ales doua dulciuri. Pentru ca la o masa adevarata merge si o farfurie cu supa sau ciorba, am pregatit doua variante. Ca sa ai de unde alege, si toata lumea sa fie multumita.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Incepem cu pestele. Incearca pestele cu ghimbir sau pestele cu usturoi. Cele doua varianete de peste merg perfect alaturi de broccoli copt sau impreuna cu legume coapte cu nuca. Retetele au toate un aer de sarbatoare, dar si ingrediente tipice sezonului: usturoi, nuca, lamaie.
La capitolul carne avem de unde alge. O parte din retete sunt in colectia de retete pentru Craciun de pe pagina noastra de Facebook. Nu le mai repetam pe acelea. Doua propuneri: pui cu sos de portocale sau puiul cu dulceata de caise. Adaugam la toate acestea si gasca de Craciun, pentru ca merita sa o incerci si sa o ai pe masa de Craciun.
Poti completa mancarurile de mai sus cu garnituri speciale, din legume, care toate merg foarte bine si impreuna, si alaturi de mancarurile de mai sus. Prima alegere castanele cu varza de Bruxelles, a doua piureul de conopida, care este cu mult mai mult decat un simplu piure, iar a treia alegere este spanacul sote cu legume, mai ales pentru ca este foarte sanatos si foarte colorat. Si daca tot vorbeam de culoare sa aduaga si rosiile coapte, un rasfat de care trebuie sa te bucuri.
Termina acest festin cu un super desert. Alege singura intre perele in cognac si crema de portocale.
Nu am uitat ca am promis si doua supe/ciorbe. Iata-le. Prima este supa de chimen, eleganta, rafinata si foarte sanatoasa si bors de dovlecei cu iaurt pentru cei care au nevoie sa se dreaga dupa petrecerile din seara de Ajun de Craciun.
Astea sunt sugenstiile, propunerile si recomandarile noastre pentru masa de Craciun, astfel incat sa impacam si traditia, si festinul, dar fara sa depasim limitele. O masa poate sa fie foarte bogata daca sunt multe varianate de garnituri, supe lejele, deserturi pe baza de fructe.
Craciun fericit si mese imbelsugate!