Masa de dimineata
Vorba aceea: mancatul asta, nu-i chiar asa simplu. Chiar asa! Masa de dimineata, tocmai pentru ca este suportul energetic pentru o zi intreaga, trebuie sa fie perfect adaptat activitatilor cotidiene si varstei. Cel putin asa sustin nutritionistii de la CERIN, cei care fac legea in ceea ce priveste regulile de baza ale nutritiei in Uniunea Europeana.
Este necesar ca micul dejun sa contina patru categori de alimente, in cantitati diferite, pentru ca unele sunt nevoile unui pusti energic de 10 ani si altele acelea ale unui senior de 60. Micul dejun trebuie sa satisfaca patru nevoi fundamentale: energia, care vine din alimentele bogate in glucide si amidon, hidratarea, care este asigurata aportul de lichide, de la cafea la lapte, de la ceai la suc de fructe si apa, aportul unei parti din proteinele necesate si a 33 la suta din vitaminele si mineralele necesare unei zile.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Micul dejun pentru copii (2-10 ani)
Incepand de la doi ani un copil poate incepe sa „guste” din dieta adultului. In aceast segment de varsta necesarul de calorii variaza de la 1.200 la 2.200.
Micul dejun ideal trebuie sa contina: o cana de lapte, o lingurita de cacao, un fruct (o mandarina, o caisa sau struguri), doua felii mici de paine, 30 de grame de unt, o lingurita doua de dulceata sau miere. O varianta ar putea fi un bol mic cu cereale si lapte, suc de fructe si o felie de branza alba.
Micul dejun pentru adolescenti
Este varsta la care tentatia de a sari peste micul dejun este maxima. O astfel de deprindere capatata la aceasta varsta va reprezenta un handicap pentru toata viata. Necesarul de calorii al unui adolescent este in jur de 2.500.
Doua formule ideale pentru micul dejun.
Un bol de cereale (50 de grame), cu lapte , doua fructe (o banana, doua fructe de kiwi) sau doua tartine cu paine integrala si carne alba, un pahar mare cu lapte si un fruct. Laptele poate fi inlocuit cu iaurt, un fruct poate fi schimbat pentru o lingurita de miere.
Atentie la consumul de zahar rafinat si la calitatea cerealelor, care trebuie sa fie neaparat integrale.
- 1
- 2