Masurarea greutatii corporale: ce inseamna IMC?

Experiente 15.03.2016
 

Indexul de masa corporala (IMC) reprezinta o metoda standard de evaluare a greutatii corporale in functie de greutatea ta.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Un IMC ”normal” se incadreaza intre valorile 18,5 si 25. Intre valorile 25 si 30 ale IMC, esti considerat supraponderal, iar o valoare peste 30 a indexului de masa corporala arata ca avem deja de-aface cu obezitatea (obezitatea extrema apare la o valoare IMC de peste 40). O valoare mai mica de 18,5 este acordata unei persoane subponderale,  o conditie la fel de ingrijorartoare pentru sanatate ca si obezitatea, mai ales in cazul persoanelor trecute de varsta de 65 de ani.

Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea exprimata in kg la inaltimea exprimata in m la patrat: IMC = m / (h2).
Rezultatele sunt oarecum orientative, ba mai bmult, unii experti le considera mult prea blande fata de realitate. 
Oricum, valorile IMC nu sunt valabile in cazul persoanelor insarcinate, copiilor, adolescentilor sau sportivilor cu masa musculara foarte mare.
 
Indicele de masa corporala nu tine cont de cata masa musculara ai, cat de dense sunt oasele, care este fizionomia corpului tau sau de faptul ca odata cu varsa incepi sa scazi in inaltime. Limitele dintre un IMC normal si unul cara arata suprapoderabilitate sau obezitate sunt foarte fine si in foarte multe cazuri nu inseamna mare lucru.
 
In cazul meu, de exemplu, dupa un calcul simplu imi apare un indice de masa corporala situat in valorile normale, insa eu vad exact cum arata hainele pe mine si stiu ca este nevoie sa mai pierd cateva kilograme. Prin urmare, chiar si unii experti spun ca acest IMC este o modalitate prin care ne mai indulcim putin viata in cautarea siluetei perfecte. Cea mai buna masuratoare ramane in continuare aceea cu ajutorul careia se poate calcula procentul de grasime si de masa musculara din corp.
 
Tags:
IMC
greutate
slabire
dieta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare