Daca tot ne apropiem cu pasi rapizi de vara, putem uita pentru moment de clasica omleta grasa cu branza si mezeluri si putem incepe ziua energizati cu ajutorul mic dejunurilor pe baza de fulgi de ovaz si seminte de chia. Daca la prima vedere pare ca nu te poti satura cu ajutorul acestor ingrediente, fiind atat de minuscule, se poate sa fii surprins de rezultate. Trebuie sa stii ca aceste ingrediente ieftine si la indemana iti permit sa iei micul dejun chiar si atunci cand esti pe fuga sau nu ai timp sa gatesti dimineata sau cand esti la birou. Partea si mai buna este ca iti poti asigura mesele pentru cateva zile bune si asta pentru ca rezista destul de mult in frigider in caserole sau borcane inchise bine ermetic si nici nu curg sau scot miros neplacut. Un meniu gandit pentru 7 zile sigur iti va usura diminetile si ai posibilitatea de a prepara mesele chiar cu o seara inainte.
Despre ovaz si chia trebuie sa stii ca sunt superalimente si ca aduc organismului toti nutrientii necesari. Ovazul este cunoscut ca fiind pastila naturala si rapida de slabit si printre putine alimente care nu infometeaza si asta pentru ca are in compozitie fibre digestive, iar semintele de chia se umfla in contact cu umezeala formand un amestec care absoarbe toate grasimile si toxinele din corp. Iata propunerile noastre inedite:
1.Budinca din chia, ovaz si mere
Un mar consumat in fiecare zi te ajuta sa scazi riscul infarcturilor si al accidentelor cerebrale. Iata ca slabesti si iti protejezi sanatatea concomitent. Aceasta budinca se prepara seara si se lasa la frigider peste noapte. Ingrediente:
- 1 cana de fulgi de ovaz
- 1 cana de lapte vegetal (cocos, migdale, soia, lapte din seminte de canepa decorticate, etc.)
- 3 linguri de chia
- Zeama de la o lamaie
- 1 lingura de scortisoara pudra
- 1 mar verde, taiat cuburi
- 3-4 jumatati de nuci romanesti
Amesteca bine ingredientele in bol.
2.Desert pe baza de cacao, ovaz si chia
Un desert care nu ingrasa, ci ajuta la slabire si mentinere. Ingrediente:
- 2 banane semi-coapte
- 3 linguri de chia
- 2-3 linguri de lapte vegetal
- Jumatate de cana de fulgi de ovaz
- 2 linguri de cacao pudra naturala
- Rondele de banane pentru decorare
3.Budinca parfait
Ingrediente:
- 1 cana de fulgi de ovaz
- 1 cana de lapte vegetal
- 1 plic de gelatina bio
- Esenta de vanilie sau praf de vanilie
- 1 rodie
- Zeama de la jumatate de lamaie sau coaja de lamaie
Se incalzeste laptele intr-un bol si se amesteca cu gelatina. Toarna amestecul peste fulgii de ovaz si adauga restul ingredientelor. Amesteca repede si adauga la frigider.
4.Budinca cu ceai, ovaz si chia
Ceva inedit si gustos. Ceaiul ajuta si la detox. Iti trebuie:
- 3 plicuri de ceai bio – prepara ceai in mod obisnuit si toarna tot intr-un bol, apoi arunca plicurile dupa infuzare
- 3-4 linguri de chia
- Jumatate de cana de lapte de cocos
- Jumatate de cana de fulgi de ovaz
- Zeama de lamaie
5.Mic dejun colorat cu kefir, ovaz si chia
Un mic dejun exceptional pentru digestie si curatarea tractului intestinal. Ai nevoie de:
- Jumatate de cana de kefir sau chiar 1 cana (depinde ce cantitate de budinca vrei)
- 3 linguri de seminte de chia
- Jumatate de cana de fulgi de ovaz
- Zeama de la o lamaie
- 1 lingura de scortisoara pudra sua cacao
- Bucati de fructe de sezon – se faramiteaza la blender si apoi se amesteca cu restul ingredientelor
6.Budinca in straturi
Ai nevoie de:
- Jumatate de cana de ovaz sau o cana daca ai borcan mare
- 3-4 seminte de chia
- Coaja de lamaie
- 1 banana semi-coapta
- 4 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi sau avocado semi-copt pisat - vezi aici 5 creme de avocado
- 3 linguri de cacao pudra
- Fructe pentru decorare
Amesteca mai intai ovazul cu banana pisata, coaja de lamaie si chia. Apoi amesteca chia cu cacao si iaurt sau pasta de avocado si amesteca bine. In bol se adauga in straturi cate 2-3 linguri din cele 2 compozitii. Se lasa peste noapte la frigider.
7.Mic dejun de rasfat
Ingrediente:
- 1 cana de ovaz
- 2 cani de zeama de supa de pui (limpede) – se incalzeste impreuna cu ovazul
- 1 cana de ciuperci champignon sotate la tigaie cu ardei iute
- 1 cana de spanac – se prepara cu ciupercile
- 1 ochi
- 4-5 rosii cherry
Se aseaza in bol ca in poza.