Mentine-ti inima sanatoasa printr-o alimentatie adecvata!
Am discutat adesea despre pericolul la care se expun bolnavii de inima daca urmeaza o dieta bogata in grasimi, caci mancarurile care au in compozitie colesterol pot creste riscul depunerii grasimilor pe peretii vaselor de sange, chiar si a arterelor. Iar depozitele de grasime de pe peretii arterelor (vasele care alimenteaza inima cu oxigen) constituie un factor de risc cand vine vorba de afectiuni la inima (infarct, atac de cord). Dar, partea buna a lucrurilor este ca intotdeauna poti sa previi toate aceste lucruri, sa nu le permiti sa se intample. Cum? Ei bine, daca reusesti sa gasesti acel echilibru al organismului, adica sa urmezi o dieta sanatoasa, echilibrata, raportat la nevoile individuale.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Daca pana acum nu puneai asa mare pret pe ceea ce mancai afla ca, o alimentatie deficitara poate creste riscul bolilor la inima, afecteaza circulatia, si se poate ajunge si la deces. Afectiunile la inima reprezinta vinovatul numarul unu pentru moartea a multor americani, deopotriva femei si barbati. Iar in multe dintre cazuri este vorba de infarct. De obicei infarctul apare atunci cand o vena care transporta sange catre creier este blocata. Care este cauza acestui blocaj? Ei bine, raspunzatoarele pentru acest blocaj sunt depozitele de grasime de pe peretii vaselor de sange.
Ce trebuie sa mananc ca sa previn afectiunile la inima?
Ca sa-ti mentii inima sanatoasa va trebui sa adopti un regim echilibrat, sa permiti consumul a multor grupe de mancaruri. Ca regula de baza trebuie sa nu lipseasca din meniu fructele si legumele. Ai grija sa nu uiti de cereale, cel putin jumatate din cerealele pe care le consumi trebuie sa fie integrale (faina integrala, orez brun, orez salbatic etc).
In ceea ce priveste lactatele consuma: lapte cu putine grasimi sau fara grasimi, branza, iaurt si altele.
Din grupa carnii este bine sa consumi: peste, carne de pasare fara piele, carne slaba. Adauga la acestea fasole uscata, oua si nuci. Si pentru ca din mancare nu poate lipsi uleiul, grasimile monosaturate si polisaturate ti le poti procura din: peste, nuci si uleiuri din legume.
- 1
- 2