Mersul pe bicicleta te face mai destept si mai fericit

Plimbarea pe bicicleta nu este doar un exercitiu bun pentru inima si pentru picioare, ci te ajuta si sa fii mai fericit, sa faci mai rapid conexiuni si sa tii minte mai bine. 

Cateva studii recente au descoperit ca mersul pe bicicleta imbunatateste modalitatea prin care functioneaza creierul, facand cateva structuri mai mari, astfel incat tu sa gandesti mai rapid, sa-ti amintesti mai multe si sa fii mai fericit. 
 
Creierul este facut din doua tipuri de tesuturi: materia gri, care este centrul de comanda al creierului, si materia alba, care foloseste axonii pentru a face legaturile dintre diferite parti ale materiei gri. Cu cat ai mai multa materie alba, cu atat mai repede o sa faci legaturi, deci tot ce iti creste materia alba este bun. 
 
Un studiu recent din Olanda a descoperit ca mersul pe bicicleta fix asta face. Imbunatateste atat calitatea, cat si densitatea materiei albe si mareste viteza cu care se fac legaturi in creier. 
 
Nu doar materia alba are de castigat de pe urma mersului pe bicicleta. Un alt studiu, publicat anul acesta in Journal of Diabetes Complications, a aratat ca, dupa ce au mers pe bicicleta timp de 12 saptamani, participantii au suferit o imbunatatire a proteinei responsabila cu stresul, memoria si starea de spirit. Asta explica de ce un studiu anterior descoperise ca ar fi o legatura intre mersul pe bicicleta si starea generala de bine a oamenilor.
 
 
Studiul, publicat in Journal of Preventive Medicine, a fost realizat timp de 18 ani, pe 18.000 de subiecti din Marea Britanie. Unul dintre rezultatele studiului este ca oamenii care folosesc zilnic automobilul se simt mai rau decat cei care merg pe jos, iau autobuzul sau pedaleaza pana la serviciu si inapoi. Cu cat drumul este mai lung, cu atat navetistii se simt mai bine. 
 
Nu doar ca te vei simti mai bine dupa o tura cu bicicleta, dar vei si fi mai destept. Mersul pe bicicleta, ca si alte exercitii cum ar fi aerobicul sau alergatul, creste nivelul de hippocampus, o structura a creierului care este responsabila de memorie si de invatare. 
 
Un studiu de la Universitatea Illinois a demonstrat ca mersul pe bicicleta zilnic, timp de 6 luni, a crescut cu doua procente hippocampusul participantilor si le-a imbunatatit abilitatile de memorare si de rezolvare a problemelor cu 15 -20%. 
 
Art Kramer, autorul studiului de la Universitatea din Illinois, a mentionat faptul ca nu este nevoie sa participam la curse de ciclism, ci efectele se vad si daca ne plimbam 30 de minte sau mai putin, la o intensitate moderata.
 
Foto: Hepta.
Tags:
bicicleta
sport
ciclism
fericite
depresie
sanatate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare