Mersul pe jos si dansul te protejeaza de Alzheimer
Monotonia, plictiseala si sedentarismul sunt cei mai mari inamici ai creierului, de aceea trebuie sa aduci mereu in viata ta o nota de noutate, sa intelegi ca plictiseala este doar neputinta ta de a face lucruri interesante si sa nu stai in acelasi loc asezat prea mult timp.
Potrivit unor studii publicate in Journal of Alzheimer's Disease, dansul si mersul pe jos sunt cele mai bune moduri de a-ti mentine creierul sanatos si relaxat. Se pare ca orice tip de activitate fizica ce antreneaza si activitatea psihica face creierul mult mai rezistent la boli neurolodegenerative.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Alte activitati care mentin creierul sanatos sunt gradinaritul, mersul pe bicicleta, mersul pe munte, calatoritul si, in general, tot felul de activitati care implica miscarea si relaxarea. Acelasi studiu a mai aratat ca ele reduc riscul de a dezvolta Alzheimer cu 50%, un procent suficient de mare cat sa ne faca sa incercam sa ne schimbam stilul de viata.
Cat trebuie sa mergi pe jos sau sa dansezi zilnic?
Ca sa iti mentii creierul sanatos si sa iti imbunatatesti activitatea cardiovasculara este important sa mergi sau sa dansezi 20-30 de minute zilnic. Avantajul cu dansul este ca il poti face si in casa, nu numai la cursuri de dans sau la sala. Printre cele mai relaxante dansuri pe care poti sa le alegi se numara zumba, un tip de dans pe care il gasesti la orice sala si pentru care nu trebuie sa ai cine stie ce mari abilitati de dansator.
Nu exista leac pentru Alzheimer, insa poate fi prevenit
Ca sa intelegi mai bine ce inseamna Alzheimerul, uita-te la filmul Still Alice cu Julianne Moore. Odata ce boala a fost diagnosticata, ea evolueaza, mai lent sau mai repede, fara sa existe vreun tratament.
Cea mai buna cale de a evita aceasta boala este sa avem un stil de viata sanatos care implica miscarea si activitatea cerebrala.
Studiile au mai aratat ca persoanele care duc o viata sedentara, odata cu inaintarea in varsta, au mai putina activitate neuronala. Exercitiile si activitatile relaxante stimuleaza creierul sa lucreze mai mult si favorizeaza conexiunile neuronale mai dese. Nu uita, creierul este si el un muschi si trebuie lucrat la fel ca orice alt muschi din corp.
Citeste si 9 obiceiuri care te tin departe de Alzheimer.