Mese din legume pentru o luna - idei geniale

Chiar daca nu stii ce cura de slabire sau mentinere sa alegi, un lucru este cert – cu legumele cu dai niciodata gres! Pot fi gatite in diverse moduri astfel incat sa inlocuiasca carnea, dar daca nu ai timp sau chef sa gatesti le poti combina foarte interesant si crude fiind. Legumele pot fi marinate peste noapte, gatite la aburi, grill sau la cuptor, dar pentru o cura de slabire este recomandat sa le consumi crude destul de des.
 
Nu strica o masa sanatoasa din legume adaugand mezeluri, maioneza, peste marinat sau cine stie ce alte sosuri grase. Vei prepara niste bombe calorice! Mesele pe baza de legume trebuie sa fie mese curate dupa principiul de sanatate si nutritie “clean food”, iar scopul lor este sa te ajute sa te simti plin de energie, mai sanatos, mai slab si mai usor. Numai avantaje vei avea de castigat daca consumi legume, as aca te poti aproviziona inca de pe acum.
 
1.Clatite din dovlecei cu legume si sos salsa caliente
 
Ai nevoie pentru clatite de 450 grame de dovlecei pe care ii dai prin razatoare, ii amesteci cu 300 ml de kefir, 4 oua, 350 grame de faina integrala, sare, bicarbonat de sodiu, patrunjel, usturoi pulbere si mirodenii. Umplutura se face separat din legume la alegere si sos salsa caliente.
 
 
2.Vinete pane cu parmezan
 
Taie vinetele rondele subtiri, da-le prin ou, faina si pesmet, deasupra presari parmezan si le pui la tava. Pune sos de rosii.
 
 
 
3.Piftele vegane din cartofi
 
Ai nevoie de cartofi fierti pe care sa-i pisezi, legume si verdeturi tocate din care formezi piftelele, le dai prin pesmet sau susan si le prajesti.
 
 
4.Rosii umplute cu ton
 
Va trebui sa scobesti rosiile si sa le scurgi de zeama si le umpli  cu o salata alcatuita din ton in apa, porumb, patrunjel, ceapa rosie si ridiche.
 
 
5.Cartofi  umpluti cu legume
 
Cartofii se taie pe jumatate si se umplu cu legume faramitate si mozarella sau branza feta. Dupa 40-50 de minute se scot si se orneaza cu verdeata tocata.
 
 
6.Cartofi acordeon la cuptor sau cartofi Hasselback
 
Ii crestezi deasupra, dar fara a taia pana jos. Intre crestaturi poti pune legume taiate rondele subtiri, mozarella, parmezan, unt, legume taiate marunt si diverse mirodenii. Se lasa la cuptor timp 40 de minute.
 
 
7.Pizzete din rosii
 
Ai nevoie de rondele potrivit de subtiri de rosii pe care sa le decorezi cu parmezan si sos de tomate, le lais la cuptor 5-7 minute, apoi trebuie decorate cu patrunjel si marar tocat. Iata si alte retete cu rosii!
 
8.Paste raw-vegane
 
Ai nevoie de legume mari precum dovlecei, castraveti, morcovi si un aparat special care taie legumele in spirala. Se combina cu tot felul de legume crude, gatite la grill sau la aburi.
 
 
9.Dovleac umplut 
 
Se taie pe jumatate un dovleac si se curata de samburi, dupa care se adauga tot felul de legume crude, dar nu uita de semintele de cuscus sau de quinoa. Se adauga tot la cuptor si se lasa cam 20 de minute. 
 
 
10.Legume in stil mexican la lipie
 
Ai nevoie de lipii pe care le vei umple cu legume crude sau rumenite la grill. Poti folosi sos pesto, sos tzatziki, guacamole sau sos salsa caliente
 
 
11.Mancarica mediteraneeana de naut
 
Nautul este ingredientul cheie, dar mai poti adauga porumb, masline, fasole rosie, fasole verde, rosii, castraveti, sos tzatziki, ardei rosu gras, zeama de lamaie, perlute de branza, dovlecel, ceapa rosie, ridiche, patrunjel, frunze de salata.
 
 
12.Mancarica din seminte de quinoa si verdeturi
 
Vei folosi 4-5 linguri de quinoa hidratata 20 de minute in apa fierbinte, se scurge bine si se combina cu 2 cani de patrunjel tocat, frunze de salata, porumb, ardei iute dar fara samburi, rosii, turmeric, boia dulce, zeama de lamaie, ardei gras rosu.
 
 
13.Ciuperci Capresse 
 
Ai nevoie de ciuperci champignon cu palarii mari si asta pentru ca vor fi umplute cu mozarella si rosii cherry taiate in jumatate, se lasa la cuptor si se orneaza cu patrunjel tocat. Se consuma cu sos de tomate iute sau sos tzatziki.
 
 
14.Mingiute de chia si branza, imbracate in mult patrunjel tocat
 
Se adauga intr-un bol 4 linguri de chia, 1 cana de branzica de vaci, zeama de lamaie, porumb la conserva, 2 linguri de smeinte de susan. Din pasta formata se formeaza mingiute ce se trec prin patrunjel tocat.
 
 
15.Salata de icre din seminte de chia
 
 
Ai nevoie de 3 linguri de iaurt grecesc, 5-6 linguri de chia, zeama de lamaie, ceapa rosie si ierburi aromatice si condimente. Se lasa la frigider 30 de minute.
 
 
 
 
 

 

Tags:
legume
mese din legume
idei geniale din legume
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare