Mesteca, ca sa ai dinti frumosi

Un consum preponderent de alimente moi face ca, pe termen lung, maxilarele sa lucreaze mai putin, oasele acestora sa nu mai sunt stimulate, iar dintii devin mai putin rezistenti, gingiile excesiv de sensibile iar musculatura este lipsita de tonus, explica Chaine Sante.

In plus mancarurile moi sunt aproape intotdeauna lipicioase, au zahar in exces, sau sunt grase. Rezultatul, carii si tartu dentar si multe kilograme in plus.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Mestecatul alimentelor moi, determina produtia unei cantitati reduse de saliva, astfel ca unul din cele mai importante functii ale acestia, respectiv curatarea si intretinerea unui mediu alcalin in gura, este foarte mult diminuata. Si evident acesta este un factor care duce la aparitia cariilor dentare.

Produsele dulci si moi determina, intr-o prima faza cresterea secretiei de saliva, dar aceasta este mult mai acida, decat saliva secretata atunci cand mancam alimente tari, fructe si legume si alte alimente pentru un zambet sanatos. In plus gradul de aciditate al salivei ramane crescut un interval mai mare de timp, iar dintii sunt atacati.

Mediul acid este propice pentru dezvoltarea bacteriilor, astfel ca se creaza un cerc vicios care, in timp, duce la stricarea dintilor. 

Un alt element important, generat de alimentele tari, este stimularea sucurilor gastrice. Ca urmare a unui proces fiziologic, gestul de a mesteca stimuleaza productia de suc gastric si de sucuri intestinale care intervin in procesul de digestie. Este ca si cum un clopotel ar da alarma si ar anunta: vine mancare!

Daca nu mesteci, secretia de sucuri gastrice o sa fie deficitara, digestia greoaie si incompleta, poate apare balonarea, constipatia, plus ca organismul nu-si poate extrage toti nutrientii necesari din hrana, digestia fiind incompleta.

Mesteci mult, mananci putin

Atunci cand mancam alimente moi, mestecatul este neimportant. Constientizeaza de cate ori mesteci o  inghititura de hamburger de exemplu si de cate ori o bucata de mar sau de morcov crud, si o sa intelegi diferenta.

Este dovedit faptul ca mestecatul intareste sentimentul de satietate. Si asta pentru ca exista tendinta de a manca mai mult atunci cand alimentele sunt moi, spumoase si dulci, deoarece acestea se inghit mai repede, iar semnalul de satietate apare mai tarziu.

Tags:
dantura
ingrijirea dintilor
sanatate orala
nutritie sanatoasa
digestie
sucuri gastrice
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare