Mezelurile va pot imbolnavi de cancer si diabet
Marturisesc ca in ultima perioada am o problema cu trezitul dis-de-dimineata. Imi este tot mai greu sa ma trezesc devreme si, in incercarea de a fura cateva minute de somn, acestea se transforma in zeci de minute si uite asa reusesc de fiecare data sa intarzii. Dar, nu sar peste micul dejun. Spun asta pentru ca marea majoritate dintre noi din lipsa de timp ori de grija unor eventuale kilograme in plus sar peste masa.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Nu va incredeti in zvonuri,micul dejun nu va ingrasa! Aveti posibilitatea sa mancati mult pentru ca nu depune. Dar oare avem voie sa mancam orice? Evident ca nu! Doar s-a demonstrat ca alimentatia are un mare impact in declansarea unor boli. Mie una cel putin imi displace ideea unui mic dejun pe baza de mezeluri si sper sa va conving si pe voi ca nu sunt sanatoase.
Numai citind eticheta acestora veti ramane de-a dreptul suprinsi. Si stiti ce am constat? Ca unii dintre voi nu acorda atentie acestor detalii, fie din lipsa de timp ori pur si simplu pentru ca nu inteleg ce inseamna toti acei termeni stiintifici. Dar, asta tot nu ar fi o sczua buna. Eu una nu as putea sa cumpar ceva fara sa stiu ce contine. Asa ca, stau minute bune langa raftul de alimente, uitand pe etichete si citind cu atentie toate acele substante. La unele dintre ele nici nu ma mai uit pentru ca stiu ce contin. Parca m-as si auzi spunand: “Ala da, asta nu!”
O sa ramaneti un pic dezamagiti cand o sa constati ca majoritatea produselor pe care le consumati in mod frecvent sunt bogate in substante nocive (aditivi, coloranti, E-uri) inclusiv mezelurile. Si atunci care sa fie solutia? Optati intotdeauna pentru produse naturale (fructe, legume, lactate, in general produse cat mai putin prelucrate).
Ce sunt mezelurile
Mezelurile sunt produse alimentare, obtinute din carne tocata si condimentata, care mai apoi este introdusa in membrane (fie naturale sau artificiale) supusa unor procese termice (pasteurizare, afumare, uscare) ori maturare, in functie de respectivul produs.
Sunt preparate din carne (de diferite categorii) peste care se adauga materii auxiliare (de origine vegetala ori animala) pentru imbunatatirea texturii ori pentru cresterea valorii nutritive.
Mezelurile sunt cancerigene
Conform unui studiu din 1993, realizat pe 472.000 de subiecti din 9 tari, s-a constat ca este periculos sa consumam zilnic mezeluri. Este nevoie de o cantitate de 60 de grame pentru cresterea riscului de cancer cu 50 de procente. De-a dreptul terifiant, nu? Iata de ce va spuneam ceva mai devreme ca mezelurile nu constituie cea mai buna alegere pentru un mic dejun sanatos.
Daca pentru unii dintre voi aceasta informatie este brusc catalogata ca nefondata, va spun sa va mai ganditi o data. S-a dovedit ca in urma consumului de mezeluri, nivelul de nitriti ,din acestea, intra in contact cu fierul si aminele din organism, favorizandu-se procesul de secretie a unor substante cancerigene si evident ca nu mai ramane decat un pas pana la declansarea cancerului.
Mezelurile si diabetul de tip doi
S-a demonstrat in urma unui test ca un consum prea mare de mezeluri va poate imbolnavi de diabet de tip doi. Grasimile saturate sunt responsabile pentru acest lucru. Asa ca, stiti ce aveti. Cum ce? Sa faceti curat in frigider, incepand cu mezelurile!
Grasimile din mezeluri afecteaza problemele biliare
Daca aveti probleme cu bila, ar trebui sa stiti ca mezelurile nu fac casa buna cu sanatatea. Grasimile din acestea pot declansa o hipertonie biliara, care se caracterizeaza prin dureri cumplite in partea superioara a abdomenului, insotite de scaune diareice.
Un mic dejun fara mezeluri
Multi sunt de parere ca daca taie de pe lista meniului mezelurile nu au ce sa mai consume. Dar, nu este asa, cred ca mai degraba este vorba de teama de a accepta o schimbare in regimul alimentar. Lactatele sarace in grasimi, ouale fierte, legumele proaspete si de ce nu o friptura din carne slaba constituie o alegere buna pentru un mic dejun sanatos.
Dar, aveti grija sa nu mancati zilnic oua fierte, caci riscati sa aveti mai tarziu probleme cu nivelul de colesterol din sange. Iarasi o alegere buna o reprezinta combinatia dintre lapte si cereale integrale. Atat laptele cat si cerealele integrale au suficiente minerale si vitamine. Evitati in schimb branza topita si feta. Da, stiu ca au proteine, dar au si ceva cam multe lipide (grasimi).
Mancati sanatos si veti fi sanatosi. Asa ca, alegeti corect!