Primavara nu este ca iarna, asadar trebuie sa facem schimbari mari in alimentatie. Daca iarna mancam consistent ca sa facem fata cu brio temperaturilor scazute, primavara avem nevoie in schimb de tot felul de vitamine, minerale, fibre, proteine vegetale si antioxidanti puternici. Cu alte cuvinte spus, este necesar ca farfuriile noastre sa abunde de culori care mai de care mai interesante. Mancarea incepe din aceasta perioada a anului sa nu mai fie terna si te asiguram ca este la fel de consistenta. Iti propunem sa pui mare accent pe mic dejunuri, pentru ca doar atunci poti manca foarte consistent ca sa ai energie toata ziua, iar in rest sa ai grija sa faci combinatii simple si sa predomine cruditatile.
Sigur te-ai saturat de ochiuri, mezeluri, sandvisuri, porridge si clasica omleta toata iarna, asadar iti propunem in fiecare zi cate un mic dejun inedit de primavara, care se prepara rapid si este slab caloric:
1.Micul dejun de luni – sandvis vegan la lipie
Ai nevoie de lipii mici pe care le poti rumeni la tigaie si pe care sa le umpli cu fruct jack taiat cuvuri sau faramitat, preparat la tigaie in suc de rosii sau sos tzatziki cu tot felul de mirodenii, condimente si ierburi aromatice care sa dea impresia ca consumi carne. Vei fi surprins sa descoperi ca acest fruct poate inlocui carnea atat ca gust, aspect, consistenta cat si metode de preparare.
La aceasta masa mai poti adauga rosii, castraveti, ridiche roz, tot felul de verdeturi crude, ceapa rosie, patrunjel marar, ceapa verde si chiar crema de avocado.
2.Micul dejun de marti – clatite din dovlecei sau zucchini decorate cu legume si perlute de branza
Dovleceii cruzi se dau prin razatoare si se combina cu 2 oua, 1 praf de copt, 4-5 linguri de faina integrala, sare si piper si verdeturi dupa gust (marar, patrunjel, ceapa verde, ceapa rosie). Se amesteca bine pentru a obtine compozitia necesara si apoi se da forma de clatite. Se rumenesc 1-2 minute pe o parte si cealalta la tigaie cu putin ulei de masline. Clatitele pot fi decorate cu tot felul de verdeturi si legume crude si chiar usa, perlute de branza sau branzica de vaci.
3.Micul dejun de miercuri – scrob mult mai sanatos
Ai nevoie de o lipie mica pe care sa o decorezi cu crema de avocado, scrob dintr-un ou cu tofu sau ciuperci si ardei gras rosu sau copt. Decoreaza cu tot felul de verdeturi si legume crude si ruleaza pita.
4.Micul dejun de joi – salata matinala consistenta
Vei prepara o salata din fasii de fruct jack gatit la tigaie cu mirodenii si apoi combinat cu crema de guacamole sau 2 linguri de iaurt grecesc, ceapa rosie, marar, patrunjel si un ou fiert tare. Toate ingredientele se faramiteaza si se servesc ca in exemplul dat. Nu uita sa abunde mancarea in frunze mari de salata.
5.Micul dejun de vineri – burgeri fara carne
Vei folosi fructul jack care este foarte popular pentru a inlocui carnea si aici poate fi faramitat si gatit in sos de rosii si apoi poti forma chiftele de burgeri. Se decoreaza cu tot felul de cruditati (varza data prin razatoare, morcovi, ceapa rosie, rondele de rosii, rondele de castraveti, marar, patrunjel si ceapa verde). Poti adauga si putina branzica de vaci pentru o consistenta si mai mare.
6.Micul dejun de sambata – brunch cu avocado si ou
Un brunch este mult mai special si
mai consistent decat un simplu mic dejun. Ai nevoie de 2 jumatati de avocado umplute cu galbenus si pe care sa le rumenesti la cuptor pentru
5 minute si poti decora cu fasii de somon afumat sau prosciutto, rosii, castraveti, patrunjel, marar si frunze de salata. Descopera
aici 5 bruschete cu avocado!
7.Micul dejun de duminica – bruschete colorate si consistente
Bruschetele nu trebuie sa-ti lipseasca din regimul alimentar in sezonul cald. Este indicat sa fie cat mai colorate cu putinta, iar pentru a creste gradul de consistenta poti folosi 1-2 linguri de perlute de branza sau branzica de vaci sau urda, crema de guacamole, dar mai poti adauga 1-2 felii de sunca slaba sau fasii de somon afumat sau ton in apa, scrumbie, hering, fructe de mare sau prosciutto.
Painea la bruschete se unge cu catei de usturoi si se rumeneste la grill sau la tigaie, se decoreaza apoi cu legume si verdeturi crude.