Micul dejun tine inima sanatoasa
Plecatul cu burta goala din casa, dimineata, este una din cauzele obezitatii, a depunerilor de grasime in jurul taliei, a unui nivel crescut de colesterol - toate acestea fiind factori de risc care genereaza sau accentueaza bolile de inima. Saritul peste micul dejun tine nivelul de insulina din sange la un nivel ridicat ceea ce, pe langa raul pe care il face inimii, anunta iminenta diabetului.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Acesta sunt concluziile unui studiu, publicat de Daily Mail. Studiul a fost realizat pe o perioada de 20 de ani, timp in care peste 2.000 de voluntari au fost monitorizati. Studiul a fost publicat de American Journal of Clinical Nutrition si arata ca obiceiurile formate in copilarie sunt greu de uitat in viata de adult si ca refuzul de a lua micul dejun ajuge sa fie o regula. Acesta este si motivul printru care cei mici trebuie invatati si indemnati sa nu treaca peste masa de dimineata.
Oamenii de stiinta au confirmat, prin studiile realizate pe grupul de voluntari, ca adolescentii si tinerii care pleaca de acasa fara sa manance dimineata sunt mai tentati sa consume dulciuri, organismul lor sufera de lipsa de vitamine si minerale, iar primele semne ale bolilor de inima, de cele mai multe ori ireversibile apar inainte de 30 de ani.
Desi se stia cat de benefic este pentru organism micul dejun, acest studiu este primul care arata exact care sunt efectele negative si pericolele la care se expun persoanele care sar peste masa de dimineata.
Problemele cardiace apar ca urmare a faptului ca, in lipsa aportului de nutrienti, prin absenta micului dejun, energia necesara pentru functionarea muschiului cardiac este deficitara iar, in timp, determina aparitia unor leziuni irevesibile muschiului cardiac. Studiul mai arata ca fumatorii si persoanele obeze risca in plus, in cazul in care sar, in mod constant, peste micul dejun.
Toate acestea se pot evita daca respecti masa de dimineata. Important de spus este faptul ca nu este nevoie de un aport excesiv de alimente la micul dejun, un pahar cu lapte si o felie de paine integrala fiind suficient pentru un start bun. O alta conditie a micului dejun este ca acesta sa contina o cantitate suficienta de lichide, pentru o buna hidratare a organismului (este ideal sa-ti incepi ziua cu un pahar mare cu apa), si un minim aport de proteine si glucide cu ardere lenta (din cereale).
Afla aici totul despre ce trebuie sa contina un mic dejun ideal.