Micul obez este viitorul mare obez

Afectiuni 30.08.2010 Otilia Ignat

Cauzele pentru care copiii ajung in categoria greilor, la varste foarte mici, sunt numeroase. Printre acestea se numara alimentatia mamei in timpul sarcinii, lipsa alimentatiei naturale, pana la minim sase luni, cresterea poderala la varste foarte mici (bebelusi grasi), compozita laptelui praf pentru alimentatia artificiala, televizorul, calculatorul, lipsa activitatii fizice si dezechilibrele de aport de omega 3 si omega 6.

Exista si numeroase alte cauze cu implicatii sociale si economice, care transforma copiii in balonase. Concluzia este aceea ca micul obez de azi este marele obez de maine, si viitorul candidat la diabet, la cancer de colon, la probleme cardiovasculare, la tulburari metabolice grave, la insuficienta respiratorie. Copilul gras este marginalizat, introvertit, se autoizoleaza si dezvolta usor diferite forme depresive.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Acestea sunt perspectivele pe care le au bebelusi grasi si “frumosi”. Statisticile realizate in Europa in cursul anului 2005 au dovedit ca un copil supraponderal la varsta de 6 ani are 50% sanse sa ramana un om supraponderal toata viata lui, iar un copil care depaseste limitele de greutate normala, la varsta de 10 ani, in proportie de 80%, va ramane un adult obez. Cifrele sunt o sentinta, iar responsabilitatea pentru toate aceste situatii, similare unor drame, revine exclusiv parintilor.

Obezitatea infantila este o problema care atrage un intreg lant de probleme ulterioare, iar solutionarea acestora nu se poate face decat prin responsabilizarea parintilor si colaborarea eficienta, de lunga durata, intre medic si familie. Niciodata, in cazurile copiilor supraponderali si obezi, ideea ca la un moment dat situatia se va regal de la sine, pentru ca micutul o sa creasca si o sa slabeasca, nu a functionat si nu functioneaza.

Tags:
obezitate infantila
viata sanatoasa
alimentatie naturala
dieta de slabit
sucuri carbogazoase
omega 3
omega 6
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare