Credeai ca din fulgi de ovaz poti prepara doar porridge pentru micul dejun? Ei bine, te-ai inselat. Despre fulgii de ovaz se spune ca ar fi adevarate pastile de slabit si asta pentru ca stimuleaza digestia si tractul intestinal, au putine calorii si ofera rapid senzatia de satietate care se mentine ore intregi. Astazi vrem sa-ti propunem ceva inedit din fulgi de ovaz si anume mini-torturi sau piftele uriase. De data aceasta nu vom combina ovazul cu fructe, ci cu legume, verdeturi, ierburi aromatice si diverse mirodenii. Vei ajunge sa iubesti mancarea propusa de noi si sa stii ca merge consuma in orice moment al zilei, nu doar la micul dejun. De regula, aceste torturi se servesc cu diverse sosuri light preparate simplu si rapid in casa, dar merg si cu tot felul de salate de cruditati sau garnituri sanatoase.
Un lucru este cert si anume ca trebuie sa incluzi fulgii de ovaz in regimul alimentar cat poti de des daca vrei sa ajungi la greutatea dorita si apoi sa-ti fie usor sa o mentii. Gustul lor este divin daca stii in ce combinatii alimentare sa-i introduci. Vei fi uimit de cat de putin vei manca si totusi nu te vei simti infometat ca in cazul dietelor mult prea restrictive.
Despre mini-tortuletele din ovaz trebuie sa stii ca seamana perfect cu piftelele, doar ca sunt putin mai deschise la culoare. Sunt pufoase in interior si usor rumenite la exterior si ai 3 variante de preparare si anume la cuptor in tava si hartie de copt, la grill si la tigaie de teflon cu foarte putin ulei de masline.
Este vorba de o masa vegana, adica 100% din legume si verdeturi, care te ajuta sa inlocuiesti piftelele din carne tocata care aduc totusi cateva kilograme in plus si ingreuneaza digestia. In plus, daca faci combinatii cu piftele din carne si cartofi prajiti sau orez vei ajunge la concluzia ca te ingrasi peste noapte. O pofta din cand in cand nu a facut rau nimanui insa.
Cum preparam mini-torturi din ovaz?
In primul rand, ai nevoie de ingrediente la indemana si destul de ieftine precum:
- 1 cana de fulgi de ovaz
- 1-2 linguri de condiment curry sau turmeric
- 1 ceapa rosie
- 1 legatura de ceapa verde
- 1 legatura de marar
- 1 legatura de patrunjel
- 1 legatura de leustean
- 1 lingura de fulgi de chilli sau ardei iute fara samburi
- 2 linguri de seminte de mustar
- Sare si piper dupa gust
- Putin ulei de masline bio
- Jumatate de cana de legume la alegere ce trebuie faramitate
- Putina apa sau cartofi sau naut – pentru a lega compozitia
Poti folosi legume precum telina, morcovi, fasole rosie sau neagra la conserva, naut la conserva, ardei gras rosu, rosii cherry faramitate, spanac, cartofi etc.
Pasii de preparare sunt urmatorii:
1.Incepem cu fulgii de ovaz pentru ca ei sunt ingredientul-cheie. Se lasa in apa la inmuiat timp de 35 de minute, apoi se scurb foarte bine de zeama si se faramiteaza la blender. Trebuie sa obtii o pasta omogena. Mai exista si varianta de a faramita fulgii tari de ovaz la blender pentru o textura si mai crocanta.
2.Legumele si verdeturile alese pentru a completa compozitia cu culoare si arome inedite se taie marunt. Ele pot fi crude pentru un plus de prosmetime sau pot fi usor calite la tigaie de teflon cu putin sos de rosii si ceapa.
3.Amesteca bine cele 2 compozitii obtinute pana acum si vezi ca textura sa fie cea potrivita. Nu se recomanda sa fie nici prea moale, dar ncii prea tare. Mai poti adauga apa sau cartofi fierti dati prin razatoare daca este cazul sau chiar naut pentru un gust usor dulce si oriental.
Vezi aici reteta pentru piftele din piept de pui!
4.Incepe sa formezi niste mingi turtite din compozitie si alege metoda de gatire pe care o vrei. Am mentionat si anterior ca poti gati la grill, cuptor sau la tigaie de teflon. Daca alegi tigaia insa, ai grija sa scurgi aceste mini-torturi de ulei cu ajutorul unor servetele de bucatarie.
5.Lasa mini-torturile la frigider pentru macar 1 ora. Trebuie sa se intareasca bine.
Nu uita sa le consumi cu sosuri light si salate de cruditati.