Mititei vegani pentru 1 mai
De 1 mai, miroase a carne de la o posta indiferent unde te afli. Pasiunea carnivora a eternului omnivor roman se concretizeaza pana la refuz in aceasta zi. Stim cu totii ca indiferent de regim de viata, prea multa carne strica.
Ce-i drept, ca omnivor, ceva mai gustos ca mititeii la gratar nu vom gasi vreodata. Sau cel putin asa ne place sa credem. Prietenii vegani ne ofera o alternativa la fel de gustoasa de aruncat pe gratarul incins. Sfaraie ceva mai bine ca mititeii plini de carne si-i putem alatura in farfurie. Pentru a nu risca imprastierea compozitiei, o stabilizam cu ajutorul unui ingredient din bucataria modernista: guma xathan. Cat despre aportul de proteine, reteta este bogata in fasole neagra astfel incat sa nu ducem lipsa de necesarul de proteine din farfurie.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

- 200g ciuperci tocate
- 1 ceapa mica tocata
- 1 catel de usturoi tocat
- 300g fasole neagra fiarta si racita
- 1 lingura pasta de rosii uscate la soare
- 1 lingura patrunjel proaspat tocat
- 20g drojdie inactiva
- 100g faina de orez (preferabil brun)
- 10g guma xathan
- 2 linguri sos Worchestershire
- 2 lingurite ulei de masline
- Condimente: paprika afumata, oregano, ienibahar, piper, fenicul, sare
Mod de preparare:
- Amesteca toate condimentele.
- Caleste ceapa, ciupercile si usturoiul pana se inmoaie. Lasa-le sa se raceasca
- Intr-un bol mare, zdrobeste fasolea neagra fiarta. Poti folosi si un blender la turatie mica. Nu vrem consistenta unui piure, ci doar sfaramitata. Adauga pasta de tomate, drojdia inactiva, mixul de condimente, pantrujelul tocat si faina de orez. Amesteca bine.
- Presara guma xathan peste amestec si apoi incorporeaz-o cu mainile.
- Adauga ciupercile, ceapa si usturoiul si amesteca bine. Adauca sosul Worcestershire si amesteca bine.
- Imparte compozitia in patru si modeleaz-o in forma de mititei. Acopera fiecare mic in folie alimentara si pune-i la aburi timp de 15-20min. Lasa-i sa se raceasca apoi pune-i la frigider peste noapte. Acest pas ii va ajuta sa se intareasca mai bine.
- Pune-i pe gratar cate 2 minute pe fiecare parte si serveste-i cu mustar.
Speram ca va plac.
4 Comentarii
Baaaah !
TREI retete? care-i a treia, frate ?!?!
nu va suparati ,nici nu vreau sa vorbesc urat dar nu cred ca cei cu adevarat vegetarieni(doar fara carne) ar avea nevoie de retete care sa aiba look de rahati pe farfurie oricum...la sarmale maiziceam ca de ce se chinuie atat cand poti pune doi mici langa varza sau doua peiisoare/chiftele, dar mai bine cei cu micii de abia nu mai neclaiesc varza...
De 1 mai nu pot sa zic decat ca cred ca viata e mai sanatoasa cu saleuri (branza/cascaval/chimen/susan/simple)si o bere(fara acciza poate transferata de la carne ca e mai poluanta). Distractie sanatoasa de 1 mai!