Mituri alimentare: Mancarea organica

Secrete 05.05.2009 Madalina Stama

Mit: Mancarea organica este prea scumpa


In realitate, mancarea organica costa mai mult decat cea conventionala din cauza sistemelor laborioase folosite de fermele organice, tipic mici. Ai sa descoperi ca beneficiile agriculturii organice fixeaza pretul piperat al produselor alimentare.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Cand te decizi sa cumperi produse organice trebuie sa tii cont de cateva aspecte care sa justifice pretul:
- fermele organice nu primesc fonduri de la stat asa cum se in intampla in cazul fermelor conventionale. Cu alte cuvinte pretul produselor organice reflecta costul real al cultivarii produselor.
- pretul mancarii conventionale nu reflecta costul investit in curatenia mediului inconjurator, care intra in taxele pe care le platim.
- fermele organice se caracterizeaza mai mult printr-o munca de laborator si mult control la nivelul cultivarii produselor.

 

Mit: Daca mananci produse organice este acelasi lucru ca si cum ai servi mancare naturala


De fapt mancarea naturala nu contine aditivi sau conservanti, dar poate sa contina ingrediente care au fost tratate cu pesticide sau care sunt modificate genetic. Cu alte cuvinte, ingredientele pot sa ti se para familiare, dar nu au fost produse organic. Mancarea organica nu este prelucrata si nu intalneste aceleasi criterii ca cea organica.

 

Mit: Mancarea organica are gust de carton


Aceasta afirmatie s-ar putea aplica in cazul mancarii procesate, de exemplu biscuitii. Totusi acest stereotip este invechit. In ziua de azi multe produse organice si gustari au aceeasi savoare cu  cele conventionale, in timp ce marea majoritatii a oamenilor este de parere ca produsele proaspete, organice cultivate local nu se pot compara cu alternativele de pe piata. Pana si acele produse organice, care nu sunt de sezon si care au strabatut mile pana sa ajunga in aprozarele de la noi, tot nu se pot compara cu acelea pe care le gasim in curtea noastra sau in piete. Gustul este cel care face diferenta, asa ca nu-ti mai ramane decat sa cumperi produse organice ca sa te convingi.  

 

Tags:
produse organice
mancare procesata
minerale
vitamine
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare