Mituri despre ceai
Ceaiul este a doua cea mai consumata bautura, pe planeta, dupa apa si inainte de cafea. Practic nu exista loc, unde aroma si beneficiile unei cesti de ceai sa nu fie apreciate si savurate. Dupa ce a cucerit planeta, ceaiul a devenit un adjuvant pretios in mentinerea si redobandirea sanatatii. In conditiile acestea miturile despre ceai sunt inevitabile.
In ceea ce priveste ceaiul, fie ca este vorba despre cel verde sau negru sau despre cele incluse in categoria ceaiurilor medicinale, eficienta este sustinuta de un consum contant si adecvat nevoilor tale. Plecand de la aceasta, in jurul cestii de ceai s-au construit mituri si legende. Unele sunt adevarate, altele false.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Mituri despre ceai
1.Ceaiul nu trebuie baut fierbinte Fals.
Ceaiul poate fi baut cat de fierbinte suporti. Cald sau fierbinte, ceaiul are efect vasodilatator, iar acest lucru este benefic si iarna si vara. Iarna te incalzeste – pentru ca stimuleaza circulatia sangelui care ajunge pana la degetele de la picioare, de regula reci, dar si pana in varful nasului, rece si el. Vara te racoreste, pentru ca prin acelasi fenomen de vasodilatatie ajuta degajarea de cadura.
2.Baut constant are efect anticarie. Adevarat.
Anumite substante continute in ceaiul preparat din frunze de ceai verzi sau negre, dar si din cel albastru, precum si din unele ceaiuri de plante, clasice, contine polifenoli care au ca efect imediat, impiedicarea dezvoltarii bacteriilor din cavitatea bucala, responsabile de producerea acizilor care ataca smaltul dintilor. Chinezii isi calmeaza durerile de masea mestecand frunze de ceai verde.
3.Ceaiul poate produce insomnii. Adevarat.
Consumat la ore nepotrivite, sau in cantitati prea mari poate produce insomnii. Ceaiul negru, in special contine o substanta similara cofeinei, numita teofilina, insa mult mai putin intensa decat surata din cafea. Diferenta dintre acestea este ca teofilina se elimina mult mai lent din organism, comparativ cu substanta similara din cafea. Teofilina este solubila in apa calda si are efect diuretic. Stimuleaza miocardul si secreta gastrica, relaxeaza musculatura neteda si stimuleaza sistemul nervos central. In concluzie, daca nu vrei sa stai treaza toata noaptea nu bea mai mult de 2-3 cani de ceai negru sau verde, pe zi.
4.Ceaiul impiedica absorbtia fierului. Adevarat.
Polifenolii din ceai, sunt solubili in apa, si se combina cu fierul provenit din alimentatie, impiedicand absorbtia lor. In consecinta este contraindicat consumul de ceai (mai ales cel negru), dupa masa, mai ales daca nu ai o dieta bogata in carne si alte alimentae bogate in fier. Un remediu pentru aceasta problema este sucul de lamaie, sau alte alimente bogate in vitamina C care impiedica actiunea polifenolilor ce anihileaza fierul. Fie adaugi suc proaspat de lamaie in ceai, fie bei si o limonada, sau mananci o portocala, inainte sau dupa o ceasca de ceai. Cel mai bine este ca ceaiurile sa fie baute intre mese, pentru ca polifenolii din ceai sa nu se intalneasca cu fierul din mancare.
Afla celelalte mituri despre ceai pe pagina urmatoare
- 1
- 2