Mituri despre diete

Ne complacem cu sau fara voia noastra in zeci de mituri despre diete. Vedem dieta perfecta, dar acceptam canoane si restrictii care frizeaza absurdul, totul pentru a scapa de kiogramele in plus.  Exista zeci de diete, care promit rezolvari rapide pentru problema colaceilor. Dar unele dintre regulile intalnite sunt la limita dintre adevar si mit. Sa analizam cateva dintre cele mai des intalnite mituri.

   

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Dietele rapide sunt eficiente. Acesta este un mit.  Dietele rapide sunt o pacaleala. Restrictiile alimentare majore, pe termen foarte scurt (de cateva zile, pana la o saptamana), au ca efect eliminarea apei din tesuturile superficiale si eventual o buna curatare a intestinelor, ceea ce face ca, aparent, sa slabesti, chiar si 4-5 kilograme. Dietele rapide sunt eficiente daca vrei sa incapi intr-o rochie, iar petrecerea nu poate fi amanata, dar de fapt ele aduc un mare deserviciu siluetei, prin efectul yo-yo, foarte accentuat dupa dietele rapide. Dieta de lunga durata este singura care reduce riscul efectului yo-yo. Cel mai bun sfat este sa eviti infometarea si sa repartizezi cele trei mese mari de peste zi, in sase mese mai mici impartite in mod cat mai egal.

Daca iti este foame si nu mananci, slabesti. Este un mit. Un mit periculos. Chiar si in perioadele de dieta, organismul are nevoie de nutrienti pe care nu-i poate primi decat prin alimentatie. Infometarea slabeste, dar cu pretul unor posibile grave si majore tulburari metabolice, dintre care unele pot fi ireversibile. Infometarea slabeste grav organismul si afecteaza functiile vitale. 

Toate glucidele sunt rele. Fals si periculos! Organismul are nevoie de glucide pentru ca acestea sunt combustibilul care asigura o functionare normala inimii si creierului. In plus, glucidele incetinesc procesul de digestie si dau senzatia de satietate. O digestie lenta este foarte importanta cand respecti o cura de slabire. Diferenta o face tipul de aliment "dulce" pe care il mananci si de indicele glicemic al acestuia. Aici poti afla foarte multe despre dieta glicemica.  Ideea este ca painea are un indice glicemic ridicat, va fi digerata si asimilata repede, in timp ce fasolea sau conopida vor rezista mai multa vreme in intestin.

Numarul de calorii, conteaza. Adevarul este undeva la jumatate. Exista un exemplu consacrat, sucul unei portocale si portocala intreaga. Sucul are mai putine calorii decat portocala intreaga, dar fibrele din portocala intreaga sunt mai eficiente si te ajuta sa pierzi in greutate, in timp ce sucul, iti va produce o violenta stimulare a apetitului.

Dieta este eficienta daca faci sport. Acesta este un adevar absolut!  O dieta este cu atat mai eficienta cu cat faci mai multa miscare. De ce? Pentru ca miscarea fizica face ca vascularizarea tesuturilor si implicit oxigenarea lor sa fie mult mai intensa. Aceasta face, pe de o parte, ca masa musculara sa creasca, iar pe de alta, ca depozitele de lipide, sa scada.

Grasimile trebuie limitate in dieta. Adevarat. Dar este foarte important ca dieta sa contina grasimi. Corpul are nevoie de grasime pentru a mentine o stare buna de sanatate. Grasimile sunt precursori ai unor hormoni si vitamine care se "fabrica" in organism. In absenta materiei prime, pot sa apara dezechilibre hormonale. De exemplu, uleiul de avocado, uleiul de masline, uleiul de nuci sunt grasimi care reduc viteza de digestie, contribuind astfel la efortul de a pierde in greutate.

Apa te ajuta sa pierzi in greutate. Fals. Nu apa este cea care te face sa slabesti. Apa este elementul intermediar care transporta in organismul tau nutrientii si toxinele. Daca bei 2-3 litri de apa, pe zi, nu vei slabi mai repede. Apa este insa o parte foarte importanta a dietei, dar nu te baza exclusiv pe apa pentru a pierde in greutate. Este necesar sa bei minim 1,5 litri de apa sau alte lichide pe zi, pentru a elimina toxinele acumulate in organism.

Nu manca la cina. Fals. Nu exista niciun mecanism, in organism care stabileste ce se intampla cu mancarea consumata in functie de ora aratata de ceas. Ideea este ca masa de dimineata este urmata de activitate, masa de pranz la fel, in timp ce masa de seara este urmata de odihna ceea ce face ca organismul sa nu consume prin arderile firesti efortului fizic sau intelectual, combustibilul pe care l-a primit asa ca, fiind foarte econom, il va depozita. Sfatul nu este sa nu mananci seara, ci sa nu mananci imediat inainte de a te baga in pat. Intre ultima masa si ora de culcare trebuie sa treaca minimum doua ore, iar cina trebuie sa fie cea mai mica masa a zilei, scrie netdoctor.

Miturile despre diete sunt o dovada in plus pentru faptul ca viata echilibrata, alimentatia sanatoasa sunt cele mai bune cai catre o silueta fumoasa, la orice varsta.

Tags:
mituri despre diete
calorii
diete rapide
dieta pentru scaderea in greutate
glucide
grasimi
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare