Mituri despre fitness

Miscarea este fundamental necesara pentru sanatate, dar exista numeroase mituri despre fitness. Asa ca ne-am gandit ca este util sa clarificam macar cateva dintre ele, pentru a beneficia de toate avantajele unei reprize de miscare, fie ca este vorba despre o sesiune de fitness la sala, fie ca alergi in jurul blocului sau faci exercitii acasa.

Se spune ca arzi mai multe calorii daca te duci la sala cu stomacul gol. Sau cel putin acestea este unul din miturile despre fitness, scrie Prevention. Aceata idee este un mit si chiar unul daunator. Cand faci miscare se ard calorii provenite din grasimi, dar si din carbohidrati. Daca lucrezi cu stomacul gol vei arde mai putine calorii, pentru ca organismul se protejeaza, pentru ca nu are surse de energie. Studii recente au dovedit ca daca te duci la sala, la o ora dupa ce dupa ce ai mancat o gustare de 200 de calorii vei arde mai multe grasimi. Efortul fizic sustinut se intoarce impotriva ta. Te vei simti obosita si automat vei arde mai putine calorii. In concluzie, mananca inainte de a merge la sala. Cele mai bune alegeri: o banana si o lingurita de unt de arahide sau biscuiti din cereale integrale si branza de vaci. Vei avea energie pentru a face mai mult efort si te vei simtii mult mai bine dupa sesiunea de fitness.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

O ora de plimbare este o cale prin care poti arde calorii. Evident ca orice forma de miscare este infinit mai buna decat sedentarismul. Dar, o plimbare lejera nu aduce prea multe avantaje daca este vorba de a arde cu adevarat calorii. Pentru a fi cu adevarat valoroasa, o repriza de mers pe jos inseamna cel putin 30 de minute de mers voios. Mersul pe jos, in ritm alert este cea mai buna cale prin care este reglat nivelul de insulina si tensiunea arteriala dar, daca obiectivul tau este pierderea in greutate, mersul pe jos nu-ti este de prea mare ajutor. O solutie ar fi sa mergi, in panta, eventual cu doua gantere in buzunar pentru a face mai mult efort. Plimbarea este buna, dar este un mit sa crezi ca poti slabi, limitandu-te doar la aceasta forma de miscare.

Un alt mit despre fitness spune ca vei arde aproape acelasi numar de calorii indiferent ca alergi sau mergi, daca parcurgi aceiasi distanta. Fals. Daca alergi poti arde cu 30 la suta mai multe calorii decat daca mergi, iar valoarea creste in functie de viteza si de panta drumului pe care alergi. Este evident nevoie de mai mult efort pentru alerga.
Se spune ca nu poti transforma grasimea in muschi. Grasimea si muschii sunt in sine tesuturi diferite si nu se pot transforma din una in alta. Cu toate acestea, ideea este, pana la un punct, un alt mit despre fitness si este doar pe jumatate adevarat. La varsa de 30 de ani omul incepe sa piarda din masa musculara, mai ales daca nu face niciun fel de exercitii fizice in mod constant. Pierderea masei musculare determina, cu fiecare deceniu adaugat varstei, o incetinire a metabolismului cu trei procente. Iar asta inseamna mai mult tesut adipos. Desi se poate spune ca tesutul muscular se transforma in tesut adipos. De aceea, mai ales pentru femei, al caror tesut adipos este mai dezvoltat decat cel al barbatilor, miscarea zilnica, exercitiile cardio si cele pentru tonifierea grupelor de muschi sunt absolut necesare, pentru ca exercitiile sunt capabile sa mentina si sa intretina masa musculara.

Se spune ca muschii sunt mai grei decat grasimea. Fals! Diferenta este data de volum. Grasimea si tesutul adipos sunt mai “pufoase” decat muschii, in timp ce acestia din urma sunt mai compacti si ocupa mai putin spatiu decat grasimea. Este foarte important de spus ca muschii au nevoie de multe calorii, deci implicit doar “intretinerea” lor costa mai mult decat cea a tesutului adipos. Deci se poate accepta ca exista si fenomenul invres, pentru ca prin activitate musculara grasimea se poate trasforma in muschi. Desi suna foarte frumos, undeva la mijloc se afla reprize constante de fitness si o alimentatie sanatoasa.

Intelegerea acestor mituri despre fitness este, pana la urma, doar o alta pledoarie pentru necesitatea si utilitatea activitatii fizice constante.

Tags:
fitness
mersul pe jos
tonus muscular
viata sanatoasa
ritm cardiac
articulatii
calorii
dieta de slabit
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare